Bygga nytt hus – fem tips för att komma…
De första spadtagen på väg mot ditt nya hus tas i huvudet. Byggmentor guidar dig som går i byggtankar till vad som förhoppningsvis blir ditt drömboende.
Att det är ett stort projekt att bygga nytt kan nog de flesta tänka sig. För att få rätt start på byggprocessen guidar vi till fem viktiga tips för nybyggaren. Givetvis är det här inte en heltäckande lista på allt som rör ett husprojekt, men det är definitivt ett bra sätt att sätta igång tankeverksamheten kring ditt hus.
1. Slarva inte med förarbetet
Grunden till ditt hus läggs i ditt huvud. Det är sannolikt en av dina största investeringar i livet. Du kommer investera pengar, tid och hjärta i ditt bygge och alla dessa faktorer är väl värda att ta stor hänsyn till. Håller dina kalkyler? Tar du hänsyn till förändringar i ränteläge eller dina privatekonomiska förutsättningar? Du vill som alla andra bygga nytt hus billigt, men hur undviker du genvägar som blir senvägar där du tänker med plånboken främst? Vad händer om bygget tar längre tid än planerat? Hur mycket kan du tänka dig att kompromissa med din ursprungliga vision?
2. Lyssna på experterna
Förutom att verkligen fundera kring sådana frågor är det klokt att ta hjälp av experter. Din bank har sannolikt erfarenhet av många husbyggare innan dig, utnyttja det. Boka ett möte med din bankman och gå igenom din kostnadskalkyl. Kontakta konsumentvägledare som kan komma med värdefulla råd.
3. Var vill du bo?
Förmodligen vet du ungefär var du vill att ditt hus ska ligga. Kanske vet du den exakta platsen. Men även här gäller att noggrant gå igenom alla tänkbara alternativ. Förutom priset på tomten där ditt hus ska stå tillkommer kostnader för att koppla ihop ditt hus med omvärlden. El, telefon, vatten och avlopp ska dras till ditt hus och husets geografiska placering är avgörande för vad det kommer att kosta dig.
4. Servitut
Dessutom bör du se om det finns några servitut till din tomt, något som kan påverka både ditt bygge och ditt boende. Kontakta Fastighetsregistret, som är en del av Lantmäteriet, för att ta reda på vilka servitut som gäller för din tänkta tomt. Det viktiga är att du har full koll på din allt som rör din tomt redan innan du börjar bygga, den lilla investering i tid och energi du lägger på att kolla upp servitut gör förhoppningsvis att du kan sova lugnt i framtiden.
Kostnader för att bygga hus
Byggkostnader och kostnaden för själva tomten är den största och första posten för de flesta som räknar på ett husbygge. Det som är lätt att glömma är de mindre men fortfarande ansenliga kostnaderna som kan dyka upp. Byggherrekostnader är till exempel viktiga att ta hänsyn till. Har du tänkt igenom försäkringsalternativ och försäkringsbehov? Har du koll på lagfartskostnad, bygglov och pantbrev
Entreprenad
Att ensam sköta allt kring ett husbygge är svårt på gränsen till omöjligt. Sannolikt kommer du att använda dig av en eller flera entreprenörer för ditt husbygge. Ibland kan du stöta på termer som betyder olika saker i olika sammanhang och det gör varje husbyggare gott att sätta sig och gå igenom entreprenadalternativ. Är en totalentreprenad bäst för dig, där ett och samma företag sköter allt kring bygget. Eller en så kallad generalentreprenad, även kallat utförandeentreprenad, där en entreprenör sköter förhandlingar med och beställningar från underentreprenörer? Tänk igenom vad som passar din plånbok och din livssituation bäst. Att researcha noggrant i entreprenörsdjungeln ger dig rätt förutsättningar för att bygga billigt, bra och rätt.
Nyckelfärdigt hus
Kommer ditt hus ”nyckelfärdigt” och vet du vad det betyder i just ditt fall? Just denna term är ett bra exempel på ett ord som ofta dyker upp men som inte nödvändigtvis har en och samma betydelse. Se till att prata med entreprenören och titta nog på avtalet för att se vad som gäller nyckelfärdiga hus från just din entreprenör.
5. Byggfelsförsäkring – så funkar det
Att ha en byggfelsförsäkring är inte bara klokt, det krävs enligt lag. Den kan tecknas av din entreprenör eller av dig i egenskap av byggherre, och den täcker eventuella byggfel som dyker upp i framtiden. Som så ofta vid projekt av den här typen gäller att hoppas på det bästa men planera för det värsta.
Försäkringarna för husbygget
Det finns fler försäkringar att ha koll på för den som ska bygga hus. Till exempel allriskförsäkringen som skyddar entreprenaden, ansvarsförsäkring för skador på tredjeman och färdigställandeskydd kan vara avgörande för fel eller skador som uppdagas vid slutbesiktningen. Dessa och ett antal andra, frivilliga försäkringar gör det till ett i vissa fall komplext pussel för dig som ska börja bygga. Två grundtips är att prata med entreprenör(erna) och kräv intyg på relevanta försäkringar, samt att ta kontakt med ett eller flera försäkringsbolag för att få proffshjälp.
Bygga nytt – dina bästa tips
Vilka andra frågor tycker du man behöver tänka igenom innan man ens köpt tomten för sitt nya hus? Vilka fallgropar ska man hålla utkik för lite extra? Ge dina synpunkter och tips i kommentarerna här nedanför. Diskutera också den här artikeln, eller dina egna tips, på Byggmentors forum.