Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan…
Nu är friggeboden för 2000-talet här – Attefallhus. Döpt efter bostadsminister Stefan Attefall innebär det lagförslag som riksdagen klubbade igenom den 4 juni att det nu är tillåtet att bygga hus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt – utan bygglov!
Så funkar Attefallhus
Principen är snarlik den för friggebodar. Tanken är att den som har utrymme på tomten får bygga ett nytt hus som i och med den nya lagändringen får vara upp till 25 m2 stort, mot den tidigare gränsen för friggebodar som var 15 m2. Dessutom får denna uppgraderade friggebod användas för boende permanent, till skillnad från just friggeboden.
Formellt kallas Attefallhusen för ”komplementbostadshus”, vilket är en träffande beskrivning med tanke på att 25 kvadratmeter ger betydligt större möjligheter till att bygga ett ”riktigt” litet hus snarare än friggeboden som på sin höjd oftast fungerade som gäststuga. På 25 kvadratmeter är det utan problem möjligt att bygga in toalett, dusch och liten köksvrå. Den utökade höjden från mark till taknock till fyra meter gör att man dessutom kan få plats med exempelvis en loftsäng.
Förutom att göra livet enklare för den som vill bygga extra hus på sin tomt hoppas politikerna att Attefallhus ska skapa många nya bostäder, till exempel för unga och studenter. De nya byggreglerna träder i kraft den 2 juli 2014, så från den dagen är det alltså tillåtet för alla husägare att bygga sin Attefallstuga på 25 kvadratmeter utan bygglov.
Regler för Attefallshus i 8 enkla punkter
- Ditt Attefallhus får ha en yta på max 25 kvadratmeter. Har du redan en friggebod är det inget problem, dessa nya byggregler gör det möjligt att ha både friggebod och attefallhus på tomten.
- Du behöver inte bygglov. Dock krävs som vanligt att du måste följa reglerna i Plan- och bygglagen (PBL).
- Däremot behöver du göra en bygganmälan hos din kommun. När de ger dig klartecken får du börja bygga.
- Om Attefallhuset står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen till din granne så behöver du din grannes medgivande. Är avståndet större än 4,5 meter behöver du inget medgivande.
- Skulle grannen inte ge medgivandet du behöver kan du söka bygglov hos kommunen och låta dem avgöra frågan.
- Huset måste vara ett komplement till ett befintligt bostadshus som redan finns på tomten, du får alltså inte bygga ett Attefallhus på en tom tomt.
- Det får vara max fyra meter högt från mark till taknock (högsta punkten på taket).
- Det är tillåtet att dela upp de tillåtna 25 kvadratmeterna, i till exempel 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd eller liknande.
Andra förenklade byggregler
Lagförslaget om Attefallhus rymmer också andra förenklingar för den som vill bygga ut sitt hem.
– Den som bor i ett enfamiljshus eller tvåfamiljshus får göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva bygglov för det.
– Det ska även gå att sätta in två takkupor på sitt hus utan att behöva bygglov för det.
– Den som har ett enbostadshus såsom en villa får nu bygga till en bostad utan bygglov.
Bygga själv eller anlita byggfirma med ROT-avdrag
När du bestämt dig för att bygga ett Attefallhus finns det några olika alternativ.
Bygga själv. Du kan givetvis utföra arbetet själv om du känner dig händig. Fördelen är då att du har full kontroll på ditt projekt och får chansen att skapa precis det Attefallhus du vill ha samt att du inte behöver betala för hantverkarhjälp. Men det är ett relativt avancerat byggprojekt och bör enbart utföras om du känner dig säker på de olika byggmomenten.
Anlita hantverkare. Tillsammans med en byggare kan du fortfarande styra projektet i viss mån men låta själva arbetet utföras av hantverkare. Fördelen med detta är att arbetet utförs av ett proffs och att du får garanti från byggfirman om något skulle bli fel. Du får inte göra ROT-avdrag för att bygga ett Attefallhus men du får bygga om en befintlig friggebod till Attefallhus och då göra ROT-avdrag. Då halveras arbetskostnaden upp till 50 000 kronor i maximalt skatteavdrag.
Köpa nyckelfärdigt Attefallhus. Precis som med friggebodar lämpar sig Attefallhus väl för att köpa ”nyckelfärdigt”. Det innebär att du köper färdiga moduler eller stugor där allt redan är klart på förhand. Sedan hjälper leverantören dig med att helt enkelt lyfta in huset på tomten och fackmän ser till att de kopplingar för el och vatten som behöver göras utförs korrekt. Fördelen med att köpa nyckelfärdigt Attefallhus är att det är enkelt och smärtfritt även om du minskar dina möjligheter att detaljstyra ditt nya komplementbostadshus.
Vad kostar Attefallhusen?
Eftersom de nya byggreglerna är så färska är det ännu inte klart vad det kommer att kosta att bygga sitt nya Attefallhus. Men generellt kan de gamla friggebodarna vara en fingervisning, och där finns det allt från väldigt enkla stugor för endast 15 000 – 20 000 kronor, till mer avancerade lösningar på över 100 000 kronor.
Vissa tillverkare av nyckelfärdiga Attefallshus har redan börjat lista sina priser. Leverantören Polhus säljer flera olika typer av komplementbostadshus på 25 kvadratmeter i prisspannet 59 000 – 129 000 kronor.
Anlitar du en hantverkare är priset också väldigt varierande. En snickare kostar cirka 350-600 kronor i timmen att anlita, och materialkostnaden beror helt på vad du väljer för lösning. För att inte betala för mycket bör du alltid ta in offerter från flera olika byggfirmor på ditt Attefallshus för att kunna granska dem och välja den som verkar mest kompetent och kan erbjuda bäst pris.
Ställ gärna frågor om Attefallhus i kommentarerna under artikeln så ser vi till att hitta svaren åt dig!
17 Kommentarer
Jag har hört att man kan bygga attefallshus på 30 kvm, stämmer detta?
Hej Gunde!
30m2 attefallshus är ett lagförslag som tas upp nu i slutet av sommaren, eller snarare röstas på.
Avvakta till hösten så har vi förhoppningsvis ett positivt beslut i ärendet
Mvh Thomas
Vi planerar att bygga ut vårt kör med 15kvm och har blivit ombedda av kommunen (Huddinge) att skicka in ritningar på detta. Ritningarna ska vara lika de man gör när man skickar in för Bygglov och de länkar till deras sida med exempel. Är det så att ritningarna för en utbyggnad på 15kvm ska vara lika specificerade som för ett Bygglov? I så fall kommer vi att börja se över möjligheterna att bygga större med hjälp av en arkitekt. Hoppas ni förstår frågan.
Betr, attfallshusen: Om jag håller mig inom högsta höjd från marken till nock, får jag göra en brytning på takvinkeln sk. mansardtak eller eller brutet tak,, allt för få bättre utrymme på sovloftet.
Hej,
Så länge håller du inom Attefallshusens ram för höjd får du bryta taket på huset. Kom dock ihåg att det är anmälningsplikt för attefallshus även om de inte kräver bygglov, denna bygganmälan krävs för att byggnadsnämnden i din kommun ska kunna se att bland annat de tekniska egenskapskraven är uppfyllda.
Jag har en annan sorts fråga. Jag håller just nu på att köpa en tomt med ett utbrunnet hus på så det bara är grund kvar på ca 400kvm! Jag undrar om jag måste söka om bygglov för att bygga Attefall eftersom regeln säger att det måste finnas ett befintligt hus på tomten vilket det inte längre gör!!???
Tacksam för svar !
Om jag äger 2 hus på tomten får jag då bygga 2 attefallshus på tomten? Det är minst 4,5m till grannar. Hur nära får attefallshusen då sitta bredvid varann.
Gällande de nya reglerna om 15 kvm utbyggnad, står det någonstans att man inte får bygga ihop två befintliga hus? reglerna säger just nu 50+30 kvm men de nya reglerna säger ju att det får bryta detaljplanen, är jag helt ute och cyklar?
Vilka energikrav gäller för ett attefallshus? För ett ”riktigt” hus gäller 55 kWh/m2 och den siffran förväntas minska med nya EU regler. Ger Attefallshus en möjlighet att kringgå dessa regler, och vem kontrollerar?
Kraven här lättats upp något sedan den 1 juli i syfte att förenkla byggandet av Attefallshus. Så här står det i Boverkets byggregler om ändringen:
Kraven i avsnitten 9:2, 9:3 och 9:4 gällande elvärme gäller för byggnader med en area som överstiger 50 m2 (Atemp). För byggnader med en area som inte över-stiger 50 m2 (Atemp) ska endast kraven på genomsnittlig värmegenomgångs-koefficient och klimatskärmens genomsnittliga luftläckage vara uppfyllda. Den genomsnittliga värmegenomgångskoefficienten (Um) får vara högst 0,33 W/m2K. Klimatskärmens genomsnittliga luftläckage vid 50 Pa tryckskillnad får vara högst 0,6 l/s per m2. (BFS 2014:3).
Boverkets byggregler hittar du här, senaste versionen är PDF:en högst upp i listan:
Måste man skicka in en arkitektritad ritning på attefallshus. Har tänkt bygga 20 kvm och antog att det räckte med att skicka in en anmälan men det verkar vara i stort sett samma som att få bygglov ?
4,5 meter till grannens tomt, gäller det även om man enbart har åker/skogs mark som granne?
Hur gör man med vatten o avlopp?
Kopplar man på befintliga?
Hej,
Det beror helt på era förutsättningar på tomten och era befintliga ledningar. Men ja, det är absolut möjligt att koppla in er på ert vanliga vatten och avlopp. Börja med att slå en signal till er kommun och hör vad som gäller och vad de kan berätta om just era förutsättningar.
Är sugen på att flytta ut en yttervägg för att skapa 15 kvm extra. Det skulle dock innebära att något måste göras åt taket (taklutningen). Hur påverkar förändrad taklutning bygglov och de nya reglerna?
Hej,
Så länge du följer de regler som gäller för avstånd till tomtgräns och takhöjd (ej högre än till byggnadens nock) så finns det inga regler för takvinkeln.
Kom dock ihåg att byggrätten gäller max 15 kvm bruttoarea.
Här är lite mer detaljer kring just bruttoarea:
Bruttoarean är alla våningsplans area och begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida. I bruttoarean inräknas bland annat mellanvåning (entresol). I bruttoarean inräknas exempelvis inte öppningar i bjälklaget. Om bruttoarean uppdelas på skilda nyttjande enheter eller efter funktion (exempelvis bostad eller lokal) dras gränsen mitt i den skiljande väggen. För byggnader med en ”avvikande” arkitektur finns det fler regler för hur man räknar ut BTA.
Bruttoarean används i många sammanhang, exempelvis vid planbestämmelser, fastighetsvärderingar eller avgiftsberäkningar.
Våningsyta är ett liknande begrepp som kan finnas i äldre detaljplaner. Det har nästan samma innebörd, men i våningsytan ingår inte källare.
Mvh
Byggmentor
Attefallshus kommer bli kanon äntligen kan barnen få ett eget hus i väntan på lediga bostäder i stan när de fått jobb. Mycket billigare att bygga ett attefallshus än köpa en bostadsrätt till barnen när de är mellan 18-30år.