Bygga friggebod, 7 viktiga tips
Ska du bygga friggebod? Då har du inte råd att missa våra sju viktigaste tips inför bygget av 15 kvadratmeter extra boyta på tomten. Vi uppmanar också alla som har frågor om att bygga friggebodar, eller som redan gjort just detta och vill dela med sig av sina erfarenheter, att skriva om detta i kommentarsfältet under artikeln – sprid kunskapen!
Bygga friggebod själv – klarar jag det?
Första punkten behandlar den eviga frågan – bygga själv eller köpa färdigt alternativt ta in hantverkare som bygger åt dig?
Att bygga friggebod är ett medelsvårt byggprojekt, en händig privatperson kan utan tvekan klara det. Men har du tummen mitt i handen eller är minsta tveksam bör du antagligen inte utföra jobbet själv, då riskerar du att få en felaktigt byggd friggebod som måste göras om eller i värsta fall rivas efter några år.
Vill du köra på egen hand är det dessa moment som ingår i byggandet av en friggebod:
- Grunden sätts. Kan vara klassisk betongplatta på mark som även används till ”riktiga” hus. Andra vanliga alternativ är murblock (lecablock) eller gjutna betongplintar. Kom ihåg att det behövs dränerande material under exempelvis murblocken.
- Stommen och bjälklaget byggs upp, här är det kanske knepigaste momentet för att få till rätt mått och regelbundenhet med bjälkar och andra delar av stommen. Även takstommen sätts nu. Ha en bra byggbeskrivning till hands, eller ta hjälp av en snickare.
- Isolering och fönster. Det viktigaste för att hålla värmen i friggeboden är vilken isolering du väljer och vilket u-värde fönster (och dörr) har. Här finns en uppsjö alternativ, läs gärna våra guider till energisnåla fönster samt isolering i hus för mer tips kring detta.
- När sedan väggar och tak är på plats är det dags att finslipa och sätta interiör och exteriör i form av till exempel färdig panel av något slag. Här är det bra att någon med gott inredningsöga är med, utseendet betyder faktiskt en hel del för trivseln i din nya friggebod.
Detta var i runda slängar de moment som ingår i ett friggebodsprojekt om du gör jobbet själv.
Köpa nyckelfärdig friggebod
Om du kan tänka dig att skaffa en friggebod som redan är färdigbyggd och inredd är det idag vanligt att vända sig till en leverantör av småhus och friggebodar och helt enkelt välja en färdig variant. Ibland går dessa att skräddarsy i viss utsträckning men detta kostar då oftast också mer.
Fördelen med detta är enkelheten, du pekar ut i en katalog eller på plats hos leverantören, de levererar och monterar upp på din tomt. Nackdelen kan vara att du inte kan skräddarsy den exakt så som du vill ha den.
Anlita snickare för friggebodsbygget
Det tredje alternativet är att tillsammans med en snickare eller byggfirma skissa upp och bygga upp friggeboden. Då får du antagligen det slutresultat du verkligen vill ha och arbetet utfört av en fackman. Detta kan kosta en hel del men i utbyte får du antagligen till din drömfriggebod så nära det bara går din vision, och du slipper lägga tid på att göra det själv.
En snickare som kan bygga friggebod kostar ungefär 400-600 kronor/timme inklusive moms, och antalet arbetstimmar ligger på allt mellan 50-200 i normalspannet.
Kostnad för att köpa färdigt eller bygga själv
Marknaden för friggebodar är idag mycket bred och det finns nyckelfärdiga hus från 10 000 kronor upp till en halv miljon. Allt handlar om vilken standard du är ute efter och förutsättningar på tomten. Att montera en friggebod på plan fast mark är enklare och billigare än en som sätts upp i en slänt på lerjord eller grus.
Som vi skrev i stycket ovanför så varierar antalet arbetstimmar mycket beroende på din friggebods utförande och förutsättningar. Räkna med minst 25 000 kronor för en enkel friggebod, och uppemot 100 000 i arbetskostnad för mer avancerade lösningar. Du får tyvärr inte göra ROT-avdrag för nybygge av friggebod, men du får göra ROT-avdrag om du renoverar eller bygger om en befintlig friggebod.
Att få ned kostnaden – så gör du
Så hur kan man då sänka priset på sin friggebod? Framför allt går det att pressa ned kostnaderna om du tar in hjälp av hantverkare. Men då gäller det att du är lite listig i offertprocessen och vågar spela ut hantverkare mot varandra.
Ett bra sätt att komma igång är att inleda med att göra en förfrågan om pris hos ett par-tre olika företag där du bor. Be dem gärna att komma på besök och faktiskt titta på tomten där du vill ha friggeboden byggd. Sedan kan du granska deras olika offerter och på så sätt både få reda på vem som känns mest seriös och vem som erbjuder bäst pris.
Var inte rädd för att berätta för de olika företagen att du väljer mellan några olika alternativ – då bör de vilja visa sig på styva linan och kanske kan erbjuda dig ett lägre pris.
Läs mer här om generella råd när du köper tjänster av en byggfirma.
Bygglov för friggebod – detta gäller
Behövs bygglov då? Detta kan vara snårigt, reglerna för bygge på tomten är ofta lite luddiga och varierar från kommun till kommun.
Det generella svaret är dock nej – bygglov krävs inte för friggebod. Bygger du friggeboden nära ditt hus och inte i direkt anslutning till en grannes tomt, samt inte överskrider 15 kvadratmeter yta, då är det bara att köra på!
Om du däremot planerar att anlägga den mindre än 4,5 meter från närmaste grannes tomt, eller nära ett vattendrag, då bör du ha grannens skriftliga medgivande respektive höra med kommunen vad som gäller.
Till sist – läget är viktigast!
Ja, även om allt från byggtips till kostnader och bygglovsregler är viktiga faktorer för din friggebod så är det som nog spelar störst roll var någonstans på tomten du placerar din friggebod. Kom ihåg att det är kostsamt och besvärligt att flytta en friggebod, så se till att planera och analysera läget noggrant på förhand.
Tänk på:
- Solen, morgonsol eller kvällssol mot dörr eller liten veranda i anslutning till friggeboden?
- Går det att utnyttja huset eller terrängen på tomten för att ge skydd mot blåst?
- Vattenvägar på tomten, viktigt att inte bygga på plats där vattnet rinner mot.
- Tomtgränser, bygg inte närmare än 4,5 meter från grannens tomt.
Har du egna tips kring att bygga friggebod eller har du kanske erfarenheter att dela med dig av? Skriv en kommentar här under eller diskutera på vårt forum för friggebodssnack.