8 energismarta spartips
Din energiförbrukning är sannolikt en inte helt oansenlig del av kostnaden för ditt hem. Byggmentor ger dig 8 stora och små tips för hur du sänker energikostnaderna.
1. Investera i värmepump
Möjligen en stor investering men också en satsning som kan betala sig i det långa loppet för husägaren. Bergvärme är till exempel en energiform som ökar i popularitet, och det finns många andra lösningar (allt från solceller till fjärrvärme) som kan vara rätt för just ditt hushåll. Undersök vilket alternativ som kan vara rätt för dig för att spara pengar i det långa loppet.
2. Duscha och bada – en lyx värd pengarna
Ingen vill väl behöva dra ner på en varm dusch eller ett långt bad. Undersök därför möjligheten att installera energi- och vattensnåla blandare i kök och badrum. Du kan spara många kilowattimmar genom rätt teknik och en investering som kostar några tusenlappar kan ofta betala sig själv inom en relativt kort tidsrymd.
3. Utnyttja verktygen som finns
Elpriskollen är ett verktyg som Energimarknadsinspektionen tagit fram. Med den tjänsten kan du enkelt räkna på och jämföra elpriser. Information är makt, och konsumentmakt hjälper dig att spara pengar på dina energival.
4. Fönster kan vara energitjuvar
Att installera energisnåla fönster som bättre håller inne värmen, samt att se över befintliga fönster för att täta eventuella dåliga lister är ett snabbt sätt att förbättra energisituationen. Visst kostar det pengar att installera nya fönster av hög kvalitet men det är ofta en lönsam investering, särskilt när du utnyttjar ROT-avdraget.
5. Behandla el som den dyrbara vara det är
Förmodligen är du försiktig med saker du köper. Detsamma borde gälla din el. Slösa inte bort den i onödan utan se till att dina eldrivna apparater är avstängda när de inte används. Och då menas att de inte bara ska vara i ”Stand by”-läge, utan helt avstängda. Ett enkelt men väldigt effektivt sätt att spara penga på.
6. Tilläggsisolera mera
Har du hus med vind? Då bör du snarast kolla på om den kan tilläggsisoleras för att bättre hålla värmen, särskilt om ditt hus är lite äldre. Kolla först om den gamla isoleringen fortfarande gör sitt jobb, i så fall behöver du inte ta bort den. Just vinden är ett nyckelområde att kika på, men även fasaden kan vara intressant även om den sällan ger lika stor effekt som extra vindsisolering.
7. Våga byta värmesystem
Många svenska hem använder vanlig direktverkande elvärme. Men det finns andra distributionssystem att kika på om du vill undersöka alternativen. Kanske är ett luftburet system lämpligast för din villa? Eller är det värt att installera att vattenburet system? Poängen är att du inte ska låsa dig vid ”vad du alltid gjort”.
8. Glödlampor
Ett för många kanske självklart sätt att dra ner på kostnaderna är att byta ut glödlamporna till lågenergilampor. Kanske passar de inte överallt men gör en genomgång i ditt hus och du kanske upptäcker lampor som du kan byta ut.
Vilka tips och knep använder du dig av för att spara energi? Berätta i kommentarsrutan här nedanför eller diskutera ämnet på Byggmentors forum.