Så blir du och ditt hus energisnåla
Vill du sänka kostnaderna för villauppvärmning?
Att sänka inomhusvärme sparar energi och pengar. Bara att sänka inomhusvärmen med 1 grad innebär i snitt hela 5% i sänkta kostnader! Till uppvärmningskostnader räknas både värme via element /radiatorer in men också varmvattenförbrukning.
En familj som har 23 grader varmt i sin villa betalar drygt 3 000 kronor mer än en familj som har 19 grader i samma typ av hus.
Läs vidare för att få veta hur du och ditt hus ska bli mer energisnålt.
Snabba lösningar som kan hjälpa dig minska värmesvinn
Vattenbesparande duschmunstycken och kranar kan nästan halvera din varmvattenanvändning. Hur ofta och hur länge duschar du? Kan du dra ner på tiden eller frekvensen så minskar också energiåtgången. Varmvatten och ventilationsluft står ofta för ungefär hälften av värmekostnaderna för en modernt isolerad villa. Den andra halvan fördelar sig hyfsat jämt över golv, fönster, väggar och tak. Hos Energimyndigheten kan du läsa mer: Energimyndigheten.se
Har du möjlighet att sänka värmen när ingen är hemma? När de som bor i huset är borta på grund av jobb eller resa kan du passa på att spara in på energikostnaden. Du kan också sänka värmen på natten.
Kontrollera värmen med timers och appar. Många el-prylar kan styras med hjälp av timers. Om du investerar i en modern värmepump kan det dessutom finnas ett app-gränssnitt där du enkelt kan reglera och tidsanpassa inställningarna direkt på din dator, mobiltelefon eller surfplatta.
Ett snabbt sätt att få det varmt inomhus är att elda i braskamin eller skruva upp gradantalet på elementen. Du kan också använda eldrivna värmeelement.
Vill du däremot investera i en stabil och pålitlig värmelösning som återbetalar sig över tid? Då är både isolering och en effektiv och lönsam uppvärmningsmetod som värmepump något du borde se över. På bergvarme-info.se kan du kostnadsfritt be upp till 5 installatörer om offert på en värmelösning för just ditt hus.
Spara in pengar på uppvärmningen och sluta elda för kråkorna
Vill du verkligen betala för el, olja eller annan uppvärmning bara för att släppa ut värmen direkt?
Värmeläckage är vanligt. Faktum är att i ungefär 90% av småhusen i Sverige så läcker mellan 15 och 45 procent av värmeenergin ut. Värmen läcker dessutom oftast ut på ett sådant sätt att det går att åtgärda. Klimatskalet, det vill säga husets tak, väggar, fönster, dörrar och ventilation är viktiga delar att täta för att förhindra förlust av dyrbar värme.
Täta tak och vind för mindre värmesvinn
Som du kanske redan vet så stiger värme uppåt och mycket av husets värme försvinner alltså genom tak och vind. Att tilläggsisolera vinden är en av de första åtgärderna som det är värt att investera i som en kostnadsbesparing för husets värme.
Att tilläggsisolera vinden på hus som byggts på 70-talet eller tidigare är nästan alltid en riktigt bra investering. Är dina energikostnader för höga? Innan du funderar på att byta värmesystem eller bestämmer dig för en ny värmelösning så behöver du se till att isolera huset ordentligt. Har ditt hus kala fläckar i snön på taket så läcker det troligen värme och du bör omgående se över möjligheten att isolera vinden/taket. Det är få åtgärder som lönar sig så snabbt som att lägga några kronor på isolering av vindsbjälklaget.
I ”Att tilläggsisolera hus – fakta, fördelar och fallgropar”, en broschyr från Energimyndigheten, beskrivs hur vanliga småhus (villor, radhus och kedjehus) kan tilläggsisoleras samt vilka ekonomiska fördelar det finns med tilläggsisolering.
Informationen är omfattande och innehåller både information om tilläggsisolering av vind, isolering av väggar, tilläggsisolering av golv och källare samt tätning av fönster och dörr. Läs mer om värmeförlust och kostnadsbesparing med bättre fönster: Att isolera och täta fönster
Här kan du ladda ner: ”Att tilläggsisolera hus – fakta, fördelar och fallgropar”- en pdf från Energimyndigheten.
Vilken värmelösning passar just ditt hus?
Ska du ha direktverkande el, fjärrvärme, bergvärme eller kanske luftluftvärmepump? Geografiska förutsättningar påverkar naturligtvis vilken typ av värme som kommer fungera bäst för just ditt hus.
Om du ska byta till en form av värmepump så krävs det också att du har vattenburen värme, antingen i radiatorer eller via golvvärmeslingor.
Bor du i norra Sverige så är bergvärme en stabil och pålitlig värmekälla som heller inte kräver lika varma utomhustemperaturer som luftluftvärme. Bor du i närheten av en sjö eller annat vattendrag så kanske den lite mer ovanliga sjövärmen fungerar bäst. I södra Sverige fungerar generellt de flesta typerna av uppvärmning. Hur mycket jord som finns mellan ditt hus och berggrunden samt hur djupt det behöver borras i berggrunden för att nå grundvattnet påverkar givetvis också.
Duktiga värmeinstallatörer kan vägleda dig när du ber om en offert för värmepump. Oavsett vilken typ av uppvärmning du slutligen väljer, passa på att fråga installatören om möjligheten att minska förlusten av värme via ventilationen. Där försvinner nämligen också en del av värmen. Det är också viktigt att se till att luftomsättningen inte försämras i samband med att en tilläggsisolering görs.
Vad säger experterna rent allmänt om energi och om besparingar för värme?
Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk och kostnadsfri service från din kommun. De hjälper dig med tips och råd om hur du kan påverka din energianvändning.
Med Energikalkylen kan du få praktiska energisparande råd och tips för hemmet. Tipsen varierar från enkla spartips som att sänka värmen till att kanske byta ut ditt gamla värmesystem.
Här kan du läsa våra tips på vad du kan göra hemma för ett billigare och varmare inomhusklimat; Spara in på energi och håll värmen
Nu när det varit kallt en period har många upptäckt brister och områden att fixa till i sina bostäder. Funderar du själv på att anlita någon för ett jobb med isolering eller någon annan åtgärd för att få en bättre isolering? Ta kontakt med en duktig hantverkare redan idag. Som vanligt gäller ROT-avdraget om 30% på arbetskostnaden för jobbet som du får utfört.
Fortsatt läsning inom kostnadsbesparing vid isolering och tätning i bostadshus:
Läs mer om att isolera vinden: Isolera vinden – en lönsam investering
Tilläggsisolering av ytterväggar och fasad är i allmänhet mindre lönsamt än att tilläggsisolera vindsbjälklag och fönster.