Solel för villa – så går du tillväga
Funderar du på solel till villan? Här får du tipsen för att komma igång och svaren på de vanligaste frågorna kring solenergi för privatbruk, vad det kostar och vad du kan spara genom att generera egen el till huset. Ställ gärna fler frågor i kommentarsfältet där artikeln slutar eller diskutera på vårt forum för alternativ energi. Du som redan har solel – berätta gärna om dina erfarenheter och lärdomar!
El och värme från solen är en långsiktig investering
Man behöver knappast ha en doktorsexamen i fysik eller jobba med energifrågor för att anta att förnyelsebara energikällor är och kommer bli allt viktigare i framöver. Dessutom har trenden med värmepumpar i Sverige tydligt visat att väldigt många husägare är beredda att ta ett stort ansvar för sin egen värmeförsörjning. Solel till villan är därför ett logiskt nästa steg att ta. Och det behöver inte vara något som ligger långt in i framtiden – du kan faktiskt effektivt utnyttja solenergi redan idag.
Häng med så går vi igenom de vanligaste frågorna kring solceller och sakerna du bör tänka på för att din solcellsinstallation ska bli så bra som möjligt.
Solceller för nybörjare
Hoppa över detta stycke om du redan känner dig hemma på vad solel innebär och hur det oftast fungerar. Annars har du här kortfattad information om hur solen på bästa sätt utnyttjas för privatpersoner som vill ta ansvar för miljövänlig el och värme för sitt eget hem.
Först och främst bör man skilja på solfångare och solceller. Solfångare genererar varmvatten med hjälp av solstrålar, medan solceller direkt genererar elektricitet.
Vill man ha elektricitet är det alltså solceller som gäller. Solceller (som utgör en solpanel) monteras oftast på husets tak eller fasad. De vanligaste solcellsmodulerna som du hittar på den svenska marknaden har en verkningsgrad som ligger runt 15 procent. En anläggning för 5 kW till 10 kW kräver en yta på 30 till 80 kvadratmeter. Det brukar med andra ord inte vara några problem att få plats med solcellerna på hustaket.
Många tror felaktigt att Sverige är för mörkt för att effektivt kunna utnyttja solen, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Det är dock solklart (ursäkta ordvitsen) att det är främst under sommarhalvåret som du kommer uppnå bäst effekt.
Vad kostar solceller?
Det finns många variabler att ta hänsyn till när du installerar solceller så det främsta rådet är att utgå från din årliga besparing när du tittar på lösningar för solel. En jättebilliga installation som genererar väldigt få kWh kan i slutändan vara ett sämre ekonomiskt alternativ än en i sammanhanget dyr installation.
Någonstans mellan 30 000 kr till 80 000 kronor per producerad kW är ett normalt prisspann, men som sagt, är det snarare installationskostnaden i förhållande till din förmodade besparing som är den relevanta siffran när du fönstershoppar efter din anläggning för solel.
Värt att poängtera i sammanhanget är att många idag satsar på solelslösningar för att det är ett miljövänligt alternativt, och kanske inte främst för att det ska leda till besparingar. Men givetvis är det ideala för den enskilde husägaren om klimatsmart och pengasmart går hand i hand. Egen elproduktion, genom exempelvis solceller, borgar ju också för stabilitet i privatekonomin om elpriserna får för sig att stiga.
Titta gärna in denna guide för mer tips på energilösningar för ditt hem.
Bidrag till solel för privat bruk
Det är onekligen förhållandevis dyrt att installera solceller. Lyckligtvis finns det ett flertal bidrag som du kan utnyttja för att sänka den kostnaden.
Regeringen har bland annat avsatt 1,4 miljarder kronor till ett särskilt solcellsstöd. Från och med den 1 januari 2018 kan privatpersoner därmed få 30 procent i ”rabatt” om de installerar solceller. Maxbeloppet för avdrag per anläggning ligger på 1,2 miljoner kronor.
Vill du veta mer om bidrag för solel/solceller i just din region ska du vända dig till din länsstyrelse, där kan du också få tips på hur du går tillväga för att få en så lyckad installation som möjligt. Tänk på att du inte kan nyttja ROT-avdraget om du har fått investeringsstöd från staten.
Sälj din solel vidare
Eftersom solljuset i Sverige är, för att uttrycka det milt, ojämnt fördelat under året så finner sig många husägare med solceller i en sits där de överproducerar under sommarhalvåret. För den med solel i villa kan det alltså vara läge att titta på möjligheten att sälja vidare sin solenergi till en elleverantör.
Hör med din leverantör om huruvida de kan hjälpa dig med vidareförsäljning av din solcellsgenererade el. Ett bra tips är också att ringa den energirådgivare som jobbar på din kommun, dessa har ofta god kännedom om möjligheter för egna energilösningar såsom solel för privatpersoner.
Skattereduktion för överskottsel
Om din solcellsanläggning producerar mer el än du behöver under sommaren kan du få reducerad skatt.
”Skattereduktionen du har möjlighet att få är 60 öre per kilowattimme (kWh) för all el som matas in till elnätet, dock max 18 000 kronor per år.”
Du hittar mer information om detta på Skatteverket.se
Vad kan få dig att skaffa solceller? Ställ frågor om solel, eller ge dina synpunkter på denna lösning, antingen i kommentarsfältet direkt nedanför eller diskutera på vårt forum för sol-, vind- och annan alternativenergi.
3 Kommentarer
Vad har skattmasen med saken att göra?
Alltid något.
Kan varmt rekommendera solel för den som har eget hus. Kollar man runt lite och tar in offerter från olika solel-leverantörer så hittar man ofta bra erbjudanden som gör att det lönar sig. Bra för miljön också!