Spara in på energi och håll värmen
Visst går det att både sänka temperaturen inomhus och samtidigt slippa frysa. I den här artikeln går vi igenom;
- Värmebesparing
- Vattenbesparande åtgärder
- Ljus och belysning
- Hur du kan klä dig för att hålla värmen
- Kroppsaktiviteter som gör dig varm
- Hur du använder ditt kök mer energismart
Hur kan du spara in på värme utan att frysa?
För att få till ett bra inomhusklimat bör du börja med att justera ditt värmesystem så att du inte har på mer värme än du behöver.
- Sänk värmen i rum som inte används. Behöver du exempelvis ha samma temperaturnivå i hallen som du har i vardagsrummet?
- Har du element? Se till att lufta dem med jämna mellanrum.
- Har du möblerat på ett effektivt sätt? Ställ inte stora möbler framför elementen eftersom dom blockerar värmen. Det är viktigt att ha en bra luftgenomströmning i bostaden.
- Använd bara golvvärme och handdukstork när du verkligen behöver det. De behöver inte vara på jämt.
Hur mäts temperatur inomhus? För att få fram den operativa temperaturen krävs ett särskilt mätinstrument. Den mäter medelvärdet av luftens temperatur och omgivande ytors temperatur. Vill du veta ungefär vad temperaturen ligger på räcker det om du använder en helt vanlig inomhustermometer.
Så mäter du inomhustemperaturen: Mät en meter upp från golvet och en bit in i rummet. Om lufttemperaturen är under 20 grader med en vanlig termometer så kan Miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den operativa temperaturen. Lägsta tillåtna golvtemperatur är 16 grader. För känsliga grupper, äldre eller personer med nedsatt rörlighet så bör temperaturen vara minst 2 grader högre.
Vattenbesparande åtgärder
Snålspolande kranar och duschmunstycken sparar in på varmvatten. Och det redan innan du ens börjat fundera på om du ska välja att duscha istället för att bada. Ett hushåll som förbrukar 5 000 kWh energi till varmvatten kan spara över 2 000 kWh – bara genom att byta till mer energieffektiva armaturer.
Diskmaskin drar mindre vatten än handdisk. Särskilt om du har ovanan att diska under rinnande vatten. Handdiskar du kan det gå åt mellan 75 – 100 liter vatten. Som jämförelse kan en diskmaskin klass A klara av att diska en maskin på mindre än 20 liter vatten.
Täta kranarna. En kran som står och droppar kan du få betala upp till så mycket som 1 000 kr per år för. Det känns väl onödigt?
Ljus och belysning
Byt till LED-lampor och installera i dimmers.
Släck ner i rum när de inte används men kom ihåg att en del av elen som lampan förbrukar när den lyser faktiskt också ger värme. Släcker du ner lamporna så kanske elementen drar mer.
Att tända ljus eller en brasa höjer inte bara mysfaktorn utan även temperaturen.
Köldexpertens bästa klädtips
Tony Gustafsson är Försvarsmaktens köldexpert i Arvidsjaur och är van vid riktigt tuff kyla. Hans bästa tips är att klä dig så att du håller undan fukt närmast kroppen.
- Det bästa materialet för att hålla dig varm och samtidigt transportera bort fukt är ull.
- Klä dig gärna i flera lager så att du enkelt kan anpassa klädseln efter din kroppstemperatur.
Fler tips från Tony hittar du här Sju tips till dig som fryser | Metro.se
Dra nytta av julens mjuka paket
- Mjuka plädar
- Ett par sköna strumpor, raggsockor eller inomhustofflor.
- Stickade tröjor. Kanske rentav flera stycken på en gång?
- Handledsvärmare
- Inred med tyger och textilier eftersom de håller kvar värme bra. Mjuka mattor är dessutom lite extra skönt att sätta fötterna på en kylig dag.
Rör på kroppen!
Tänker du att skotta snö är en bra aktivitet för att få upp flåset? Det har du rätt i. Det är nästan en lite för bra aktivitet för många. Enligt en rapport från Kanada så ökar nämligen risken för män att dö i en hjärtinfarkt med 1/3 när det snöat 20 centimeter. Efter stora snöfall beger sig många män ut för att skotta och en stor del av dem råkar då ut för hjärtinfarkter. Både hård fysisk ansträngning och kyla innebär en påfrestning på hjärtat. Enligt forskarna kan snöskottning öka belastningen till mer än 75% av maxpulsen. Om du är i lite sämre form eller har hjärtproblem så är det bättre att anlita någon för det jobbet. källa: Forskning & Framsteg
Vill du hitta professionella snöskottare i ditt område? På Kostnadsguiden kan du läsa mer om hur du hittar bästa pris
Kom i form för snöskottningen
Här är lite klassiska övningar som värmer upp kroppen lagom mycket och går att göra inomhus utan redskap.
Plankan – Klassikern där du spänner och tränar bålen. Fötterna ska vara tätt ihop och armbågarna hålls rakt under axlarna. Svanka inte utan håll ryggen rak.
Knäböj / Squats – Stå axelbrett och med hela foten i golvet. Gå ned så djupt du kan med rumpan mot golvet. Tänk på att inte svanka för mycket eller låta dina knän gå inåt eller i vinkel över tårna.
Utfallssteg – Ta ett steg framåt och böj benet så du har 90 graders vinkel på knät. Tryck ifrån och pusha dig tillbaka till ursprungsposen. Kör vartannat ben och gärna 10 repetitioner per ben.
Här är en variant på utfall som dessutom tränar sidomagmusklerna:
Armhävningar:
Är du lite otränad kan du också placera händerna på en upphöjning på ca 20-50 centimeters höjd. Det beror lite på hur mycket hjälp du vill ha.
Använd ditt kök mer energismart
- Sätt lock på kastrullerna och utnyttja eftervärmen genom att slå av plattor eller ugn några minuter innan maten är färdig.
- Ska du koka vatten är det mer energisnålt att använda dig av en vattenkokare.
- Använd inte köksfläkten mer än du behöver. Den drar nämligen med sig stora mängder varmluft på vägen.
- Laga mat eller baka med ugn. Lämna ugnsluckan på glänt efteråt och låt eftervärmen från ugnen värma upp köket. Se bara till så att inga djur eller barn riskerar att bränna sig på den öppna luckan.
Kanske ska du passa på att bygga en riktig byggar-tårta?
Tårtan består av vaniljbottnar fyllda med vaniljkräm och hallonmousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan.
Här kan du läsa mer om hur Johanna gjorde sin sänksågstårta: Tårta till en hobbysnickare
En något enklare variant (som dessutom är supergod) är Smördegsflarn med päron. Lagom mycket jobb och perfekt att avnjuta under en filt i soffan!
Smördegsflarn med päron
4 plattor fryst smördeg
100 g mandelmassa
2 päron
0,5 dl strösocker
Grädde, t ex soja- eller havregrädde eller vatten till pensling
Till servering: 0,5 dl mandelflagor, florsocker och glass.
Recept och instruktioner hittar du här: Smördegsflarn med päron | Recept
Och slutligen..
Få upp pulsen genom att dansa till en låt du gillar!
Källa: Giphy
Har du några tips? Berätta mer i kommentarerna och dela gärna vidare artikeln till en kompis som du tycker känns lite väl kylig…