Guide: vanligaste värmepumparna
Det finns inte bara många olika märken och modeller av värmepumpar, det finns vitt skilda tekniker för hur värmen fångas in och transporteras vidare till huset i fråga. Byggmentor ger här en guide till de vanligaste typerna av värmepumpar i Sverige idag.
Uteluftvärmepumpar
Luft/luft-värmepump
Luft/luft-pumpen har en utomhusdel och en inomhusdel. Uteluftens värme kommer in i utomhusdelen och sprids sedan in i huset med en fläkt. Den passar bäst som komplement till ett annat system för uppvärmning och en väl fungerande och korrekt placerad luft/luft-pump kan spara mellan 30 och 50 procent av hushållets värmebehov. Läs mer om luft/luft-värme.
Luft/vatten-värmepump
Även denna pump nyttjar utomhusluften men skickar värmen vidare till ett vattenburet system. Värmen sprids då effektivt i huset och kan dessutom även värma vatten. Priset är högre än för en luft/luft-värmepump men å andra sidan är energibesparingen större, någonstans mellan 50 och 60 procent kan ett normalt hushåll få ner värmebehovet. Läs mer om luft/vatten-värme.
Frånluftvärmepumpar
Den varmluft som redan finns i huset tas till vara med hjälp av en frånluftvärmepump. Har du ventilationskanaler i hemmet kan frånluftpumpen ska kunna fånga in och distribuera om varmluften. Med ett väl fungerande ventilationssystem kan en frånluftvärmepump spara mellan 40 och 50 procent av både värmebehovet och varmvattnet.
Markvärmepumpar
Bergvärmepump
Samlar värme från ett borrhål, eller energibrunn, som går djupt ner i marken. En slang förs ner i hålet fylld med en frostskyddsvätska som samlar värme och transporterar den upp ur hålet och in i huset via ett vattenburet värmesystem. Med en bergvärmepump får du en jämnare värmeförsörjning över hela året och du behöver ingen större yta på tomten för att få det att funka. Läs mer om bergvärme.
Ytjordvärmepump
Om bergvärme går på djupet så går ytjordvärme på bredden och längden, i övrigt är principen densamma. En slang på mellan 200 och 600 meter grävs ner på runt en meter djup på tomten. Slangen läggs ut över en stor yta och passar därför bäst för den med en lite större tomt. Läs mer om ytjordvärme.
Sjövärmepump och grundvattenvärmepump
Även här är principen densamma som för bergvärme och ytjordvärme, men kollektorslangan som samlar in värme läggs på en sjöbotten eller på botten av något annat vattendrag. Grundvattenvärmepumpens slang förs ner i en vattenbrunn och utnyttjar värmen där. Självklart behöver du tillgång antingen vattendrag eller vattenbrunn för att detta ska vara ett alternativ. Nackdelen är att många kommuner kräver särskilda tillstånd just för sjö- och grundvattenvärmepumpar. Läs mer om sjövärme.
Generellt för dessa typer av värmepumpar är att de kan leverera en hög besparing, mellan 50 och 70 procent. De är också ofta något dyrare att installera än andra typer av värmepumpar, eftersom man behöver gräva eller borra för att kunna få kollektorslangen på plats. Att borra en energibrunn för en bergvärmepump är det som brukar vara det dyraste alternativet men också det som ofta ger en bra värmefaktor (förhållandet mellan den energi värmepumpen behöver tillföras och vad den avger).
Vad påverkar priset för värmepumpen?
Något som påverkar priset är helt enkelt djupet du måste borra eller ytan du måste gräva upp. Alla värmepumpsinstallationer är olika, men några generella faktorer som påverkar kostnaden är:
- Hur stort ditt hushålls värmebehov är.
- Vilken effekt den värmepump du väljer har.
- Geografi – läget på ditt hus påverkar.
- Hur bra berg- eller jordarten ditt hus står på är på att leda värme.
- Eventuella andra värmepumpar i närheten.
- För bergvärme påverkar hur pass djupt lager med jord som ligger på berget.
- Läs mer här om besparing med värmepump.
Nyckeln för att få en lyckad värmepumpslösning är att prata med grannar, prata med tjänstemännen på din kommun som har hand om energirådgivning, och prata med flera värmepumpsinstallatörer för att höra vilken lösning de rekommenderar.
Byggmentor kommer att gå igenom de olika värmepumpstyperna mer ingående framöver, håll utkik! Läs gärna även vår guide ”Värmepump för nybörjare”.
Ställ gärna frågor eller dela med dig av dina egna erfarenheter av värmepumpar, i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.
Kanske vill du även läsa mer om:
- Luft/vatten-värmepumpen
- Så räknar du ut besparing med värmepump
- Jordvärmepumpen
- Sjövärmepumpen
- Luft/luft-värmepumpen
- Värmepump A-Ö