Låna till renovering av huset
Idag väljer många att renovera. Inte bara för att det ökar värdet på bostaden, men också för att det ökar trivseln. Det finns tre vanliga sätt att finansiera sin renovering – antigen genom att ta ett särskilt byggnadslån, ett privatlån eller genom att utöka bolånet.
Ett byggnadslån tar du om du har köpt ett renoveringsobjekt
När du tar ett byggnadslån (även kallat byggnadskredit eller byggkreditiv) står din nya bostad som säkerhet för lånet. Banken gör en förhandsvärdering av bostaden och bestämmer sedan lånebeloppet. Du får inte en klumpsumma på en gång utan använder istället krediten i takt med att du betalar fakturor för renoveringen. Räntan är individuell.
Fördelar med byggnadslån:
- du betalar endast ränta för belopp som du har använt och,
- lånet placeras om till ett bolån när bygget är klart.
Snabblån: schysst eller inte?
Ibland är det nödvändigt att renovera – du måste kanske dränera eller byta takpannor? Det kan komma som en otrevlig överraskning när något plötsligt går sönder i hemmet och prislappen blir tyvärr ofta ganska stor.
I de flesta fallen kommer du få pengar till din renovering genom ett blancolån eller det som många banker idag refererar till som ett privatlån.
I korthet innebär det att:
- du inte behöver lämna någon säkerhet för lånet men,
- räntan kan bli ganska hög.
Om du har en stabil inkomst på mer än 150 000 kronor per år kan du ibland förhandla dig till en lägre ränta. Det högsta beloppet som bankerna brukar låna ut är 500 000 kronor.
Låna inte pengar som du inte kan betala tillbaka
Sedan den 1 september 2018 finns det ett räntetak och ett kostnadstak som bankerna måste förhålla sig till vid privatlån. Regeringen införde detta för att minska risken för att människor ska hamna i det som brukar kallas för en ”skuldspiral”. I och med detta begränsas räntesatsen till max 40 procentenheter högre än referensräntan.
Du hittar mer information på Regeringen.se
Så kan ditt erbjudande från banken se ut
Nedan har vi saxat information från två banker som erbjuder privatlån:
Kreditränta: 3,84 – 12,84 % (räntan är rörlig och bestäms individuellt)
Lånebelopp: 20 000 – 500 000 kronor
Återbetalningstid: Upp till 12 år
Uppläggningsavgift: 300 kronor (0 kronor för Nyckelkund)
Aviseringsavgift: 0 kronor vid avisering i internetbanken (45 kr vid postal avisering)
- Låna mellan 20 000 och 350 000 kronor
- Individuell räntesättning
- Ränta 3,70 – 10,95 % (effektiv ränta 3,76-11,52 %)
- Du kan lösa andra lån med lånet hos oss
Du hittar räkneexempel och uppdaterad information på bankernas hemsida. De flesta bankerna i Sverige erbjuder privatlån.
Är du inte intresserad av ett privatlån? Då kan du utöka bolånet istället
Ibland finns det utrymme i pantbrevet att utöka det existerande bolånet. Banken får inte låna ut mer än 85 procent av bostadens värde. Om du exempelvis har en belåningsgrad på 65 procent av bostadens värde innebär detta att du får ta ett lån på ytterligare 20 procent.
En stor fördel med att utöka bolånet istället för att ta ett privatlån är räntan. När du utökar bolånet behåller du samma villkor som du har för existerande bolån. |
Komplettera med nytt pantbrev
Om lånet inte blir tillräckligt högt har du möjlighet att ansöka om ett nytt pantbrev hos Lantmäteriet. Skatten ligger i skrivande stund på 2 procent av det nya pantbrevsbeloppet. Till detta tillkommer också en avgift på nästan 400 kronor som ska till Lantmäteriet samt eventuella handläggningsavgifter som banken tar ut.
Obs. Du får endast utöka ditt bolån om banken anser att du har ekonomisk täckning för detta.
Glöm inte bort att du ska amortera
Mars 2018 infördes skärpta amorteringskrav på nya bolån. Detta innebär att hushåll/husägare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst måste amortera ytterligare 1 procentenhet på bolånet. Tidigare behövde alla låntagare med en belåningsgrad på över 70 procent amortera minst 2 procent av lånebeloppet. Detta gäller även i framtiden – tillsammans med de skärpta kraven.
Så mycket måste du låna av banken
Se till att du har gjort upp en noggrann budget på ditt renoveringsprojekt innan du kontaktar banken om ett lånelöfte. Det är inte roligt om pengarna tar slut mitt under renoveringen! Om du vill ha en exakt kostnad för ditt projekt rekommenderar vi att du beställer offerter från hantverkare i din närhet. Ta in minst tre offerter och jämför dessa för att hitta bästa pris.
Läs mer: Så mycket kostar det att anlita hantverkare
1 Kommentar
Om jag lånar 150000 till ca 8% ränta idag från t.ex. Lendo och om ca 2 år ändrar detta till mitt bolån, vad blir den extra månadskostnaden för mig?