11 tips för dig som ska måla om fasaden
Tanken på att måla om fasaden kommer ofta när solen och värmen dyker upp, och mångas vilja att fräscha upp utsidan på huset ökar. Något som måsta göras med jämna mellanrum är att måla om fasaden (ungefär mellan tio och tolv år mellan målningarna brukar vara lagom). Ett nytt lager färger blir ett rejält lyft för huset. Byggmentor ger dig råd och tips inför fasadmålningen (läs också gärna vår guide till inomhusmålning och diskutera måleriarbeten på forumet).
1. Vänta in värmen
Att målarlusten ökar på våren är bara bra eftersom varmare temperatur är perfekt väder när du ska måla utsidan av huset. Torr luft och lagom varmt, en solig försommardag till exempel, är perfekt.
2. Tvätta fasaden
Börja med att rengöra fasaden inför målningen. Använda gärna högtryckstvätt och ge fasaden gott om tid att torka innan du börjar måla. Räkna med en vecka eller två i torktid. Passa även på att skrapa bort gammal färg, särskilt färg som börjat flagna av. Fuska inte med tvätt och förarbete, gör du det ordentligt har du igen det i och med att fasaden och färgen håller längre i slutändan.
3. Välj färg med omsorg
Oavsett om du vill använda samma färg som tidigare eller något helt nytt bör du inte ta några förhastade beslut. Gå igenom olika färger från olika leverantörer, se hur din fasad samspelar med exempelvis takets färg och omgivande natur och byggnader (kika gärna på färghjulet för tips om vilka färger som ligger nära varandra).
4. Utnyttja andras framgångar – och misstag
Ta en titt i ditt område och andra bostadsområden för den absolut bästa inspirationen. Färgprover i butik och stiliserade bilder i glansiga magasin kan aldrig ersätta verkligheten. Leta efter hus med distinkta färger och skaffa dig en uppfattning om vad som kan passa bäst när du ska måla din fasad.
5. Provmåla alltid
Ett vanligt nybörjarmisstag vid fasadmålning är att man tar ett litet färgprov i en butik och väljer utifrån det. När du hittat en eller flera kulörer du kan tänka dig bör du därför alltid måla en liten yta och se om det passar din smak och din fasad.
6. Matcha färgtypen
Se till att använda samma typ av färg du använt tidigare även om färgen är annorlunda. Prata med din färghandlare om du är osäker (olika färgtyper är exempelvis akryl, latex/akrylat, olja, linolja, slamfärg).
7. Ge dig själv tid att måla din fasad
Exakt hur lång tid det tar att måla en fasad beror på ytan och hur van målare du är. Se till att ge dig själv god marginal för att inte fastna halvvägs när semestern eller helgen plötsligt tar slut. På ett ungefär kan du räkna med tre dagars arbete för varje hussida (inklusive tvätt, bortskrapning av gammal färg, grundmålning och färdigmålning).
8. Måla lagom länge
För att inte dina nymålade väggar ska drabbas av fukt på morgon och kväll är det bäst att måla under ”normal arbetstid” under de torraste månaderna (sen vår eller tidig höst). Börja runt nio-tiden och sluta vid fem på eftermiddagen är en bra tumregel.
9. Snåla inte – skaffa byggställning
En stege funkar för de flesta men vill du satsa på säkerhet och bekvämlighet är det klokt att hyra en byggställning. Det behöver i sammanhanget inte vara särskilt dyrt men du minskar risken för otrevliga fallolyckor i samband med fasadmålningen. Är du osäker på om du klarar av arbetet bör du komma ihåg att du kan göra ROT-avdrag för fasadmålning, vilket betyder att du får dra av halva 30 procent av arbetskostnaden.
10. Måla fasaden – helt enkelt
Därefter är det bara att köra igång med målningen. Exakt vilka redskap du använder är egentligen upp till eget tycke och smak, prova olika typer hos din färghandlare och välj det som passar bäst. Under målningen är det viktigt att du alltid målar hela fasaden och inte bara väljer de ytor där det ser ut att behövas mest, då kommer du när färgen torkar få en fläckig fasad.
11. Pris för att måla fasaden
Givetvis beror kostnaden för din fasadmålning på hur mycket färg och redskap du behöver köpa, men en bra riktlinje är ungefär 70-100 kronor/kvadratmeter fasad som ska målas. Då räknar vi in både grundolja, grundfärg och slutstrykningsfärg.
Ett enkelt räkneexempel ger då att ett hus med 80 kvadratmeter fasad kostar ungefär 5 600 – 8 000 kr i materialkostnad (exklusive redskap). Vill man ha ovanliga färgtyper blir priset antagligen högre och jagar man låga priser och rabatter kan du antagligen hamna en bit lägre. Ett populärt alternativ som många utnyttjar i och med ROT-skatteavdraget är också att anlita en målare för arbetet.
Har du målat om din fasad eller ska du göra det? Dela gärna med dig av tips eller frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.
8 Kommentarer
Hej igen, jag skrev en fråga om vad som gäller om vi kan ha synpunkter på en vägg som delvis utgör gräns åt vårt håll och som tillhör grannen.
Här är min e-postadress : xxxx
Tacksam för supersnabbt svar eftersom detta är en verklig konflikt.
Vår grannes carport/förråd utgör delvis gräns på en sida. Nu har han bytt panel och ska måla. På båda sidor om carporten/förrådet har vi gemensam häck och han kommer alltså inte att se den vägg som vetter åt vår tomt – endast vi ser den. Har jag rätt att ha en åsikt i vilken färg han målar den korta sidan i som vetter åt oss? Det låter som en löjlig fråga men den har blivit infekterad. Ytterst tacksam för svar så snart som möjligt!
Vänlig hälsning
/ala
Hej Ala,
Du ska nog vända dig till grannen direkt i första hand, sedan kanske ni har en samfällighet/förening som har regler vilka färger som är lämpliga i ert område. Du kan även kontakta byggnadsnämnden för att se att din granne följer reglerna i din kommun.
Hoppas det löser sig!
//Redaktionen
Hur lång tid tar det att måla slamfärg på en träfasad? Ge mig gärna ett spann från amatör till proffs!
En slammålad fasad ska tydligen bara borstas, hur lång tid tar detta ungefär?
Per kvm, eller per 50 kvm om det är enklare.
Tack!
Hej Erik!
Enligt mina källor så målar en professionell målerifirma ungefär 3 kvm i timmen.
Detta är dock fasadmålning där slipning och rengöring är inräknat i tiden.
Under punkt 7 här på sidan så står det ”På ett ungefär kan du räkna med tre dagars arbete för varje hussida (inklusive tvätt, bortskrapning av gammal färg, grundmålning och färdigmålning”
Det skiljer sig även beroende på om du är en van målare eller nybörjare.
Hoppas det var till någon hjälp!
Har du fler frågor så är det bara att skriva här i kommentarsfältet.
/Byggmentor
Var kan man hitta fasadfärg billigt i Stockholmsområdet? Vill komma undan billigt med sommarstugan.
Kanske en konstig fråga, men jag har hört att det kan krävas tillstånd från grannar eller kommun om man vill måla sitt hus i ”konstig” färg. Kan det stämma?
Det är helt korrekt! -Men utöver det, så kan du även behöva godkännande om du ska byta till en annan färg, om området är detaljplanerat. Prata med din kommun, så fixar dom det med dina grannar (även om det kan vara bra att själv prata med dom innan man går till kommunen)