12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen
När du ska genomföra en dränering är det många olika moment som ska klaffa och fungera. För att få en överblick över de viktigaste sakerna att tänka på inför en husdränering, och problemen du vill förebygga och undvika, kommer här 12 tips inför din dränering. Har du fler frågor efter artikeln får du gärna diskutera dräneringar i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors forum. Läs gärna också vår grundkurs i dränering.
1. Är det dags att dränera?
Steg ett är relativt självklart – är det över huvud taget dags att dränera runt ditt hus? Har det gått mer än 30 år sedan den senaste dräneringen kan du räkna med att svaret är ja. Var det däremot närmare i tid kan du kanske vänta, förutsatt att du inte upplever fuktproblem eller ändå vill passa på att tilläggsisolera. Dock finns det inga fasta gränser så även en relativt nygjord dränering kan behövas göras igen.
2. Planera dräneringen i god tid
En nyckel för att få till en så bra dränering som möjligt och även att hitta precis rätt markentreprenör för dig är att börja planeringen så lång tid innan själva dräneringen ska utföras som möjligt. Då har du bäst chans att hitta en lucka som passar både dig och dräneringsfirman, vilket också ger dig ett förbättrat förhandlingsläge. Kom ihåg att en dränering med fördel kan utföras på vintern eftersom hårdmark inte ”smular” lika mycket vid grävningen.
3. Hör med olika entreprenörer
Även om du kan utföra en dränering själv, förutsatt att tummen inte sitter mitt i handen, så väljer många att anlita en markentreprenör för hela eller delar av jobbet. Grävning, läggning av rör och grus, isolering och återfyllning av dräneringsdiket är alla rätt krävande moment, och när man nu kan använda ROT-avdraget för att sänka arbetskostnaden med 50 procent väljer många att anlita en entreprenör. Hör alltid med olika firmor innan du väljer en, då kan du matcha deras offerter mot varandra och sålla bort sådana som känns för dyra eller oseriösa.
4. Skriv avtal innan dräneringsarbetat påbörjas
Skriv alltid ett tydligt avtal med det dräneringsföretag du väljer och betala aldrig något innan arbetet är utfört. Läs mer i Byggmentors guider för hur du anlitar hantverkare och avtal med hantverkare. I slutfasen av arbetet när diket fylls igen är det också viktigt att den som sköter arbetet ser till att din tomt återställs i så gott skick som möjligt. Skriv gärna in detta i avtalet om inte entreprenören själv gjort det.
5. Gör upp en budget
En fullständig dränering för ett hus av standardstorlek ligger generellt på mellan 100 000 – 200 000 kr för arbete och material. Därför är det viktigt att använda sig av ROT-avdraget för att få ner arbetskostnaden, upp till 50 000 kr per person och år kan du få i skattereduktion genom ROT.
6.För dig som gör det själv
Känner du dig trygg med hur arbetet ska utföras är det bara att tuta och köra. Kom dock ihåg att en dränering, precis som allt annat som har att göra med vatten och fukt, kan få mycket negativa konsekvenser om den inte utförs korrekt. Hör gärna med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på den som utför arbetet och vad som gäller i just din villaförsäkring.
7. Isolering eller ”bara” dränering?
Ett viktigt val att göra är om du vill passa på att tilläggsisolera runt exempelvis källarväggar som blottläggs i samband med dräneringen. Att använda exempelvis pordrän eller isodrän är en vanlig lösning för detta. Givetvis kostar detta mer än om du enbart dränerar, men å andra sidan kan du få en behagligare källare och kanske också sänkta värmekostnader.
8. Första momentet: grävning
En dränering är enkelt uttryckt ett dike som grävs runt ett hus där ett rör läggs i syfte att fånga upp och föra bort vatten. Steg ett är alltså att gräva detta dike för dräneringen runt huset med en grävmaskin eller minigrävare. Diket brukar vara ungefär en meter brett och ska gå 40-60 centimeter djupt under den lägsta punkten på huset.
9. Dräneringsrör, fiberduk och grus
Därefter är det dags för de komponenter som faktiskt ”utför” det dränerande arbetet. Ett rör med små hål i fångar upp vätska som leds bort till en avrinningsplats eller dräneringsbrunn (hör med din kommun vilka möjligheter som finns för just ditt hus). För att inte vatten och fukt ska ”smita” täcks dräneringsröret med en fiberduk och ett särskilt grus, innan diket fylls igen.
10. Snåla inte på grävdjupet
Det är viktigt att dräneringsröret läggs tillräckligt djupt. Detta ska givetvis din dräneringsentreprenör ha koll på men som beställare skadar det inte att hålla ett vakande öga och ställa frågor. Som riktmärke bör du tänka att röret som högst får vara en decimeter under husgrundens underkant. Sedan ska givetvis röret också luta något för att vattnet ska rinna undan.
11. Försäkringar under arbetet
Det finns en del olika försäkringar som kan vara aktuella för dig och den entreprenör du anlitat. Läs mer i vår försäkringsguide och säkerställ att firman du valt har de försäkringar som krävs innan du skriver på avtal.
12. Utnyttja andra husägare
”Utnyttja” kanske låter trist, men vad det handlar om är att du faktiskt inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Många tusentals husägare har dränerat innan dig – använd deras kunskap. Hör med grannarna, fråga och diskutera med andra husägare på Byggmentors forum ”tomt och grund” eller i kommentarsrutan här nedanför. Lycka till!
5 Kommentarer
Hej Vivi-Ann!
Rostfritt stålnät med maskstorlek 4×4 mm och tråddiameter på minst 0,7mm sägs hålla råttor på avstånd.
Hej! Vi har problem med råttor utvändigt (under markytan) som kommer in i isodränet och äter/boar in sig där. Nu behöver vi åtgärda detta, men hur gör vi för att förhindra framtida angrepp? Andra måste ha haft liknande problem (framför allt i storstäderna). Huset dränerades om för ca 10 år sedan, första angreppet märktes sex år senare (vi åtgärdade då detta och trodde saken var utredd). Nu är dom tillbaks igen….
Har ni möjligtvis några förslag på ljudisolering av en tvättstuga, alltså ett våtutrymme?
Oljudet kommer främst från tvättmaskinens intag av vatten, det dunkar mycket. Det andra kommer från torktumlarna som utöver ljudet från maskinen dessutom ibland har metallföremål på kläderna som låter.
Hej där Ulla!
Det är inget roligt med buller från tvättstuga. Du skulle kunna sätta upp takabsorbent. Det är ett slags undertak som absorberar ljud. Hur mycket effekt det ger är svårt att svara på. Det finns en uppsjö av olika skivor. Det är bättre och höra sig för med experter inom det området. Men det skulle förmodligen dämpa ljudet en del. Även absorbenter för vägg finns. Är din tvättstuga fristående? Så länge den inte är i själva toaletten med dusch så borde inte problemet med vattenångor som angriper sådana lösningar vara ett problem. :)
Hej där Ulla!
Det är inget roligt med buller från tvättstuga. Du skulle kunna sätta upp takabsorbent. Det är ett slags undertak som absorberar ljud. Hur mycket effekt det ger är svårt att svara på. Det finns en uppsjö av olika skivor. Det är bättre och höra sig för med experter inom det området. Men det skulle förmodligen dämpa ljudet en del. Även absorbenter för vägg finns. Är din tvättstuga fristående? Så länge den inte är i själva toaletten med dusch så borde inte problemet med vattenångor som angriper sådana lösningar vara ett problem. ?