6 tips för dig som ska byta plåttak
Vad kostar det att byta plåttak? Går det att sänka priset? Vilka sorters plåttak finns att välja på? Vad ska man tänka på när man byter plåttak, och väljer hantverkare som utför arbetet? Frågorna inför ett takbyte är ofta många, Byggmentor går igenom det du behöver ha koll på inför byte till nytt plåttak. Hittar du inte svaren du söker här? Prova gärna att ställa en fråga på Byggmentors takforum.
Missa heller inte vår övergripande genomgång av vad du ska tänka på när du lägger nytt tak.
Varför plåttak?
Att välja just plåt till taket är ofta en fråga om tycke och smak. Men två uppenbara fördelar med att byta till plåttak är att det är ett väldigt brandsäkert material som håller tätt fenomenalt bra (andra vanliga takmaterial är tegelpannor och shingel).
I Sverige, och särskilt i de norra delarna, är plåttak en effektiv lösning eftersom snö lätt glider av vilket minskar antalet gånger du behöver skotta taket. Plåttak är generellt enkla att hålla rena. Det är dock viktigt att regelbundet se till att inget skräp ligger på taket eftersom de på lång sikt kan orsaka skador med fukt och rost.
Takplåt är också ett relativt lätt material viktmässigt och passar därför bra för lite äldre konstruktioner som kanske inte klarar tyngden av exempelvis betongtak. Ett plåttak som läggs korrekt kan ha en livslängd på uppemot 80 till 100 år med rätt underhåll, det gör att investeringskostnaden måste ställas mot att ditt tak förmodligen kommer att hålla väldigt länge. Jämför exempelivs med papptak.
Välj rätt typ av plåttak
Först ska vi kanske vara tydliga med vad ”rätt” betyder – ”rätt” som i det plåttak som passar din smak och behoven du och din villa har. Takplåt kan fås i många varianter och utföranden, med olika egenskaper och prisnivåer. En takomläggning eller ett nytt tak är en stor investering och du ska se till att hitta ditt drömtak.
Genom att först skaffa dig en egen uppfattning genom denna guide och sedan rådfråga din plåtleverantör och/eller takläggare kan du på bästa sätt hitta det plåttak som är rätt – för just dig. Våga fråga om du inte förstår de termer som används. Ett ord man ofta stöter på är ”bandtäckning”, plåttak som läggs som färdiga band på taket. Detta är en vanlig metod för att lägga plåttak idag. En annan lite äldre metod är skivtäckning.
Varianter av plåttak
Falsat plåttak är en vanlig lösning och anses vara ett snyggt tak av många, även om det kanske inte är lika kostnadseffektivt som andra typer av tak. Falsad takplåt finns precis som de flesta sorters takplåt i många olika färger, vanliga färger är bland annat svart, aluzink, rött och grått.
Många vill slippa det klassiska plåtutseendet och mer få en känsla av tegelpannor, vilket inte är ett problem. Det finns idag flera olika typer av plåttak som är gjorde för att se ut som pannor.
En annan faktor som skiljer olika takplåtar åt är tjockleken och hur väl de står emot väder och vind. Hör med din takleverantör om vilken plåt som passar bäst för ditt hus och dina behov.
När man talar om plåttak på facksvenska används ofta ordet ”profiler” eller ”plåtprofil”, vilket syftar på olika typer av plåt. Vilken sorts plåttak du till slut lägger beror också på vilken lutning du har, hör med din takleverantör om vad de rekommenderar och prata gärna med flera olika plåtslagare för att få deras synpunkter.
Pris för plåttak
Även om du inte alltid bör stirra dig blind på just priset för ditt nya plåttak utan istället gå på vad som är bäst för din villa eller ditt radhus, vilken takläggare som inger bäst förtroende och livslängd, så vill de flesta ha en ungefärlig prisuppgift för vad det kostar att lägga nytt plåttak.
Räkna med runt 800 kr per kvadratmeter tak (både arbetskostnad för hantverkare och takplåt samt övriga materialkostnader såsom läkt, råspont, papp, verktyg med mera) så får du en ungefärlig summa. Det går dock att hamna neråt 600 kr/kvm utan problem, och väljer man exklusiva lösningar kan du hamna en bra bit över tusenlappen/kvm.
Tänker du göra arbetet själv kan du räkna på mellan 300 – 500 kr kvadratmetern i ren materialkostnad. För generell arbetskostnad för hantverkare per timme, vilket går att applicera även på takläggare eller plåtslagare, rekommenderar vi vår guide för priser för hantverkare.
Vad påverkar priset?
Faktorer som påverkar priset är:
- Var i Sverige du bor.
- Hur högt upp taket ligger (antal våningar).
- Kvalitet/typ på takplåten.
- Om råsponten måste bytas eller inte (råspont är det grova trä som plåttak ofta vilar på).
- Andra detaljer på taket som måste bytas i samband med själva takbytet.
- Hur väl du förhandlar med hantverkarna om arbetskostnaden och materialkostnaden.
Bli en bra beställare när du byter plåttak
Tänker du anlita någon för att byta ut plåttaket gäller de vanliga viktiga punkterna för att anlita hantverkare. Se till att de specificerar både material och beräknad arbetskostnad innan du sluter avtal med dem. Kontakta alltid flera entreprenörer för att få ett hum om vad priserna för ditt takbyte ligger på ett ungefär.
Tar du in fler offerter på plåttaket kan du dessutom matcha dessa och antagligen också förhandla fram en bättre affär. Du som kund ska vara ”i förarsätet” och inte nöja dig med någon hantverkare som inte kan uppfylla dina krav och önskemål.
Att lägga nytt plåttak ger rätt till ROT-avdrag vilket innebär att du får dra av halva 30 procent av arbetskostnaden (alltså inte kostnaden för själva takplåten eller resekostnader för hantverkarna). ROT-avdraget görs direkt av hantverkaren, kontrollera så att de har koll på vad som gäller.
Har du frågor om plåttak eller egna erfarenheter och tips? Dela gärna med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.
Kanske vill du även läsa:
Villans kontrollpunkter – checklista
Takfönster för såväl papp- som plåttak
1 Kommentar
Kanske dags att uppdatera dessa siffror en aning! På tok för billig kalkyl!