7 tips när du ska anlita målerifirma
När du ska anlita en målerifirma och målare finns det en del att tänka på innan du skriver på något avtal. Här är tipsen som ger dig bäst chans att få till en lyckad målning, tapetsering eller annan målartjänst, oavsett om det är ett par köksluckor eller en hel villa som ska få nymålad fasad.
Generellt kan man säga att den som läser på och gör sin hemläxa ordentligt innan man skriver på avtal med en målare har störst chans att lyckas. En informerad kund och beställare gynnar båda parter när man köper en målarfirmas tjänster. Med nedanstående checklista får du rätt förutsättningar för ett lyckat målararbete. Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela gärna med dig i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors hantverkarforum.
1. Beskriv vad du vill ha målat klart och tydligt
Idag finns det många målarfirmor över hela Sverige, och tjänsterna de utför kan vara allt från rent byggnadsvårdande målerier till mer avancerade åtgärder som att våtrumsmåla, brandskyddsmåla eller helt ändra utseendet på en fasad som ska målas om. Ditt första steg till en bra målaraffär är att tydligt och enkelt beskriva det du vill ha gjort för dig själv, antingen i ditt eget huvud eller ännu hellre – skriv ner det du vill åstadkomma på en lapp i två-tre meningar. Med en tydlig uppdragsbeskrivning kommer målarfirmorna ha lättare att ge dig förslag på såväl kostnad som tidsåtgång.
2. Begär in förslag från flera målerifirmor
Att välja första bästa måleri kan lyckas men det kan också innebära att du råkar ut för en oseriös eller onödigt dyr målare eftersom du saknar jämförelsepunkter med andra målerier. För att kunna se exakt vad din tänkta målartjänst kostar har du allt att vinna på att prata med flera målarfirmor, begära in offerter från dem och sedan se hur de skiljer sig åt i pris. Någon kanske är särskilt billig, någon annan kan kanske erbjuda en färglösning som passar extra bra för just det du är ute efter.
Som kund ska du få målarna att visa varför just deras firma ska få dig som kund. Be dem att specificera alla delmoment, både olika materialkostnader och annat, så tydligt som möjligt redan i offerten. Var också tydlig med att de ska intyga eventuella certifieringar eller auktoriseringar, exempelvis för våtrumsmålning om det gäller målning i badrum, eller kanske att de är allmänt certifierade genom så kallad kvalitetscertifiering eller miljöcertifiering via branschorganisationen Målaremästarna. De allra flesta seriösa målerifirmor är anslutna till sin branschorganisation och det kan vara ett enkelt sätt att kontrollera att måleriet känns okej.
3. Kontrollfrågor när du anlitar målare
Precis som när du anlitar hantverkare i allmänhet är det bra att förbereda några punkter eller frågor som du bör ta upp med din tänkta målarfirma. Allt handlar om att säkerställa att målaren förstår dina behov och vad du vill ha utfört.
Viktiga kontrollfrågor att ställa innan målningen:
- Har måleriet F-skatt? Vilket organisationsnummer? Dubbelkolla också att samma organisationsnummer står på både offert och faktura. Kolla gärna upp bolaget via exempelvis www.allabolag.se.
- Har måleriet utfört liknande arbeten tidigare? En erfaren målare som kanske ligger högra i pris kan ofta vara väl värd pengarna om denna tidigare utfört samma typ av arbete som det du vill ha gjort.
- Begär in referenser, och var inte rädd för att ringa upp – det är det referenserna är till för! Fråga hur de tyckte arbetet fungerat och om det uppstått några problem i efterhand.
- Fråga om alla tänkbara situationer som kan uppstå – vad händer om arbetet drar ut på tiden? Om något blir fel i efterhand, kan du räkna med att målerifirman gör sitt bästa för att åtgärda det? Kom ihåg att du alltid omfattas av konsumenttjänstlagen, och du kan aldrig avtala bort vad som står i den. Däremot kan du alltid avtala om saker som är bättre än konsumenttjänstlagen för dig som konsument.
4. Behöver målningen ske direkt?
Ett bra sätt att göra måleriet lyckat för både dig och målaren är att vara så flexibel som möjligt gällande när måleriet bör utföras. Kan du vänta ett tag kanske målerifirman inte har några andra jobb inbokade vilket kanske kan göra att du kan få ned priset något. Måleriet får då också fördelen att inte känna sig stressade och kan lägga ned den tid som krävs på ditt jobb (vilket man givetvis kan kräva ändå, men med viss flexibilitet ökar tryggheten för båda parter). Är du ute i god tid när du börjar ta in offerter har du allt att vinna!
5. Skriv avtal med målaren
Ett avtal (se exempel på hantverkaravtal) med målaren gör att du kan känna dig trygg med att inga oklarheter uppstår om vad ni kommit överens om. Målaren får en tydlig specifikation på vad som ska utföras och du får veta vad det hela ska kosta. Givetvis betalar du inte något innan arbetet är utfört (om inte annat avtalats).
6. Glöm inte ROT-avdrag för målning
ROT-avdraget gäller när du anlitar målerifirma. Detta innebär att hälften av arbetskostnaden dras av, upp till 50 000 kr/person och år (vilket täcker de allra flesta målaruppdrag). Att anlita en målare kostar ungefär mellan 300-500 kr/timmen per enskild målare som arbetar (men givetvis varierar timpriset mycket beroende på jobb och företag). Med ROT innebär detta alltså att timkostnaden för målare istället landar på 150-250 kr/timmen. detta avdrag görs direkt på fakturan av målaren själv, du behöver alltså bara se till att du tjänat tillräckligt med skatt under året för att få täcka det belopp du gör avdrag för. Läs mer om hur ROT fungerar och inkomstgräns för ROT-avdrag.
Som enkelt räkneexempel kan vi titta på en målning av väggar och tak av två rum på totalt 35 kvadratmeter. Om normalt pris på att anlita en målerifirma hade varit 7 000 kr i material, 1 500 i resekostnad och 10 000 kr för arbete (totalt 18 500 kr) blir alltså priset efter ROT-avdrag 7000 för material, 1 500 för resor och 5 000 kr i arbetskostnad (totalt 13 500 kr).
7. Begär besiktning
Ett enkelt sätt att försäkra sig om att det utförda arbetet håller måttet är att ta in en besiktningsman ett tag efter avslutat jobb, då får du svart på vitt chansen att höra om allt utförts korrekt. Detta kanske inte är nödvändigt om det handlar om mindre måleriarbeten, men vid en stor ommålning av en lägenhet eller ett hus kan det varat kostnaden för att vara helt säker på att allt är rätt gjort.
Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors hantverkarforum.
2 Kommentarer
Fick in en offert på ommålning av vår nya lägenhet, inget avancerat bara måla om väggar i tre rum och kök. 8000 kr efter ROT ligger offerten på. Är det bra? Känns lite dyrt men det kan ju vara ”snål-werner” i mig som talar. Någon som vet vad en normalstor ommålning kan kosta?
Om det enbart är målning så är det ett ganska normal pris. Men man ska ju inte direkt gå efter enbart pris utan finns fler aspekter att kolla efter.