Måla hus – så gör du i 12 enkla…
Ska du måla hus? Då har vi 12 steg du går igenom för att få ett lyckat resultat, oavsett om det gäller en ommålning av fasaden på ditt hus eller lite mindre projekt som att måla om friggeboden eller verktygsboden.
Förberedelser inför att måla hus
Ett bra sätt att komma igång är att se dig omkring i ditt grannskap eller bostadsområde efter andra hus som du tycker har genomfört snygga målningar av sina fasader. Där börjar inspirationen flöda och du får en mental bild att komma igång med.
Övriga förberedelser består annars mest i att planera ditt projekt i tiden och börja fundera på om du ska göra jobbet själv eller anlita en målarfirma, mer om den processen kan du läsa här.
Välj rätt färg
När du väljer färg, eller kulör, är det viktigt att inte glömma detaljerna. Själva fasaden, huvuddelen av den yta som ska målas, måste passa ihop med övriga detaljer såsom husknut eller takets detaljer. Det går givetvis att hålla det enkelt med en och samma färg överallt, eller att köra på klassiker som rött hus med vita knutar, men du kan också experimentera med lite fler olika nyanser. Vill du ha tips på vilka färger som går ihop kan du läsa vår guide till färghjulet, ett bra hjälpmedel vid både inredning och när du målar om din villa eller ditt radhus.
Vilken typ av målarfärg har huset målats med tidigare
Ett litet tips för att välja rätt sorts färg är att undersöka hur huset målats om tidigare.
Akrylat
Ta till exempel lite t-röd och häll på en trasa, och gnugga på din fasad. Blir det ”geggigt” och den gamla målarfärgen börjar blandas ut och lösas upp, då är det en så kallad akrylatfärg. Det bästa är då om du när du målar om ditt hus kör med akrylat även denna gång.
Alkyd
Om du upplever att trasan med t-röd inte påverkar färgen nämnvärt är det en alkydfärg (till exempel oljefärg eller täcklasyr) som är löslig i lacknafta. Är ditt hus sedan tidigare målat med alkyd kan du vid ommålningen välja mellan både alkyd eller att gå över till akrylat.
Slamfärg
Blir det en ”mjölig” känsla om du borstar på fasade är det en slamfärg såsom den klassiska falu rödfärg. Är ytan målad med slamfärg bör du använda slamfärg även vid ommålningen.
Om du målar på en plåtyta fungerar båda alkydfärg och akrylatfärg men du behöver måla med en primer för just plåt först.
Köpa färg till ommålningen
När du valt ut färg (eller färger) behöver du veta deras namn och eventuellt också ett så kallat NCS-nummer på färgerna. NCS står för ”Natural Color System” och är en unik kod för varje unik kulör som gör att du med säkerhet vet att du köper rätt färg hos din byggvaruhandel eller färghandlare.
Observera att priset på färgen kan variera beroende på om du inhandlar den på egen hand eller via en eventuell hantverkare som du anlitar för jobbet. Ibland kan målarna ha särskilda rabatter vilket gör att materialinköpen blir billigare, så har du möjlighet bör du kolla upp detta alternativ.
Hyvlad eller finsågad sida på panelvirke
När du målar om en träfasad är det viktigt att tänkta på att det är den finsågade sidan av panelvirket som du ska måla på. Detta är viktigt eftersom målarfärgen då kan ge trävirket ökad resistens mot fukt och annan påverkan.
Några saker att tänka på kring målarfärgen
- Låt din önskade färgkulör blandas hos en kunnig färghandlare eller lämna över det helt åt en målare du anlitar. Att ge sig på färgblandningen själv kommer leda till att du aldrig kan vara säker på att få till exakt rätt kulör flera gånger i rad.
- Försök aldrig blanda ut färgen för att få mer. Den färg du får från färg- eller bygghandeln är anpassad för att fungera optimalt, späder du ut den kan du få oönskade bieffekter efter målningen.
- Följ alltid de anvisningar som kommer med just den färg du köpt.
- Bäst temperatur för målning av hus är mellan 10 – 25 grader Celsius.
- Undvik om möjligt att måla om det regnar, men det är möjligt så länge inte färgen direkt träffas av regnvattnet.
Tvätta fasad innan du målar
Ska du måla om en tidigare målad fasad bör du göra rent den med till exempel spordödande medel eller gammal hederligt såpvatten, eller särskild fasadtvätt (fasadtvättmedel är dessutom bra att ha hemma för regelbundet underhåll av din fasad). Detta för att få bort mögelsporer, algangrepp och annan smuts.
Se till att väggen är helt ren innan du börjar måla huset, slarvar du med detta gör du dig själv en björntjänst som kan leda till att du får göra om hela jobbet inom en snar framtid.
Kom ihåg att även ta bort lös färg på fasaden efter rengöringen.
Använd grundolja och grundfärg
När fasaden är ren stryker du på så kallad ”grundolja” på sprickor, skavanker, spikmärken och skarvar mellan exempelvis själva fasaden och fönster. Använd också grundolja på de platser där du skrapat bort gammal färg, för att ge extra skydd. Denna olja gör att ditt hus bättre står emot angrepp av fukt och mögel i framtiden.
Sedan ska du börja måla med en grundfärg på samma ytor som du applicerat grundolja på, helst direkt efter eftersom grundfärgen fastnar bäst på grundoljade ytor.
Dags att börja måla!
Nu är det dags att börja med själva målningen, nu ska färgen som faktiskt ska synas strykas på!
Generellt gäller att du alltid ska måla två lager färg. Först ett färgskikt, och sedan lager nummer två eller ”slitskiktet”. Låt dig inte luras av att lager nummer ett ser ut att räcka, två lager med torktid emellan kommer drastiskt öka livslängden på din ommålade fasad vilket gör att du får fler år innan det blir dags för ny ommålning.
Praktiska tips för själva målandet
Hur utför man då husmålning bäst? Här är några handfasta råd för hur du går från glad amatör till proffsig målare:
- Rör alltid om i färgburken efter du öppnat den, i 30-60 sekunder för att se till att all färg blir jämnt fördelad i burken.
- Olika färgmärken och färgtyper räcker till olika stora ytor. Hör med färghandlaren och följ din specifika färgs anvisningar för hur stor yta en liter eller en burk av just din färg ska räcka till.
- Måla uppifrån och ner, och även gärna utifrån och in.
- Måla hellre i kortare penseldrag med flera strykningar än långa penseldrag där färgen på slutet av varje drag blir för tunn.
- Följ anvisningarna för färgmängden noga. För lite färg kommer ge ett fult spräckligt resultat och för mycket färg ger lång torktid och kan leda till att bubbliga ”rynkor” uppstår.
- Torktiden varierar mellan olika färgtyper men räkna med minst en dag, oftast två dagar, i torktid.
Var noga med detaljerna
Kosta på dig att lägga lite extra tid och omsorg på detaljer som husknut eller taknock och måla gärna med liten pensel på nära håll. Det ger i längden ett mycket snyggare resultat och kan ofta vara skillnaden mellan en villa eller ett radhus som känns amatörmålat eller målat av en kunnig fackman.
Ska jag måla huset själv eller ta in en målarfirma?
Den kanske vanligaste frågan beror mycket på din egen lust och ditt kunnande. Tycker du att det är kul att måla? Känner du dig trygg med de olika momenten? Då kan du helt klart måla själv. Kom dock ihåg att du kan behöva byggnadsställning om du har ett flervåningshus, det är ett viktigt moment att få till rätt rent säkerhetsmässigt.
Som tur är har vi en mer ingående guide just kring vad det kostar att anlita en målare och vad du bör tänka på; Sju tips när du anlitar målarfirma.
Glöm inte att du får göra ROT-avdrag när du köper tjänster av målare, det gör att du får skatteavdrag motsvarande hälften av arbetskostnaden för målaren. Så om en målare tar 500 kr i timmen inklusive moms blir alltså priset efter avdrag endast 250 kr i timmen.
Har du några egna bra tips, eller frågor, kring att måla hus? Ställ dem i kommentarsfältet här under, eller på vårt forum. Lycka till med husmålningen!
bra artikel med svar på vad kostar det att måla om huset?
2 Kommentarer
Vi fick en offert från en lokal målare på lite drygt 85 000 kronor för fasadmålning (med skrapning av gamla färgen först då). Detta var efter ROT-avdrag! Tycker att detta är lite väl magstarkt i pris måste jag säga. Vet ni om det är en rimlig summa för att måla om ett vanligt tvåplanshus. Tror det är runt 170 kvadrat fasad. Vill mest bolla för att höra om någon annan tycker detta pris är ok eller alldeles för dyrt.
Hej Jannika,
Vill du ta in fler offerter kan du göra det via https://proffsmalerier.se Där får du gratis prisförslag från fasadmålare.
Eftersom varje hus är olikt det andra är det svårt att ange ett ”rimligt” pris på fasadmålning som alltid gäller, utan du får nog helt enkelt jämföra några olika måleriers priser.
Lycka till, berätta gärna här hur det gick sedan!