Renovera badrum – 10 tips för badrumsrenoveringen
En badrumsrenovering ligger högt på många hemägares önskelista. Även om du anlitar en hantverkare för att göra jobbet kan det vara klokt att själv ha koll på processen. Diskutera eller ställ frågor om att renovera badrum i kommentarerna längst ned, eller på Byggmentors badrumsforum.
Regler för badrumsrenovering
Det är Boverkets byggregler som reglerar de krav och funktioner som gäller för ett badrum. Däremot kommer du inte få någon hjälp från Boverket när det gäller material och tekniska lösningar utan det är fastighetsägaren eller byggherren ansvarig för. Kika också på Byggmentors genomgång av byggnormer, regler och de instanser som sammanställer regelverk och kravlistor för våtrumsarbeten. Se till att ha torrt på fötterna innan badrumsrenoveringen drar igång!
Prata med försäkringsbolaget
Boverkets byggregler vid tillfället för när fastigheten byggdes är de du behöver följa när du renoverar. Men ditt försäkringsbolag har förmodligen krav på att du ska följa de regler som gäller vid tidpunkten för renoveringen. Prata därför med ditt försäkringsbolag om vad som gäller för dig eftersom det i praktiken är deras krav och riktlinjer som du ska följa.
Branschorganisationer är din vän
Golvbranschens våtrumskontroll är en bra källa för kunskap och råd när det gäller byggen och renovering av våtrum. Utnyttja deras kompetens så slipper du uppfinna hjulet på nytt. Byggmentors guide till regler för köks- och badrumsrenovering är ett annat bra lästips.
Hantverkare eller gör-det-själv?
Även om det inte finns några krav i Boverkets byggregler på att en hantverkare ska utföra arbetet så väljer de flesta att låta någon kvalificerad utföra badrumsrenoveringen. Det är komplicerat att arbeta med våtutrymmen och konsekvenserna om det blir fel kan bli stora och dyra.
Se därför till att lära dig fakta om badrumsrenovering för att kunna få fram ett bra avtal med den hantverkare du väljer. Det är alltid viktigt att ta in offerter från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig för vilken du vill använda. Då kan du jämföra deras priser och välja den som erbjuder bäst lösning, både ekonomiskt och i förståelse för just din badrumsrenovering. Jämför gärna priser du får av hantverkarna med exempelvis sortimentet hos webbshoppar för badrum. Vi har gjort en tjänst som samlar in priser på badrumstillbehör och byggmaterial här.
Fukt – vän eller fiende?
Själva principen med ett badrum är det kommer finnas vatten där. Det är också vatten och fukt som kan vara hotet mot ditt våtrum. Enligt Boverkets byggregler ska du ha därför ha ett beständigt vattentätt skikt som hindrar fukt från att nå material och byggnadsdelar som inte mår bra av det. Även den mest händige hemmafixaren bör därför se till att den som installerar det vattentäta skiktet är särskilt utbildad på det området. Blir det fel kan det innebära stora kostnader för dig i framtiden. Ett bra tips är att regelbundet kontrollera förekomsten av fuktskador, exempelvis vid diskbänken.
Hål i våtrum
Generellt finns det ett bra tips – undvik hål i tätskiktet. Känner du ändå att det måste göras är det en bra idé att höra med ett proffs på området, till exempel relevant branschorganisation, för att få reda på hur man bäst går tillväga för att undvika att läckor uppstår.
Golvbrunnen
De vanligaste vattenskadorna som uppstår i våtrum är kring golvbrunnen. Ofta beror det på att den inte blivit monterad korrekt och att det inte är vattentätt mellan tätskiktet och golvbrunnen. Här gäller det att absolut inte slarva för den som utför arbetet. Dessutom kan det vara smart att titta över dina befintliga golvbrunnar eftersom äldre varianter ofta inte klarar av att hålla tätt mellan tätskikt och brunn.
Hur faller vattnet?
Golvet, eller de delar av golvet som det regelbundet kommer vatten på, ska luta mot golvbrunnen. Det är den enkla biten. Viktigt är att golvlutningen bör ligga på minst 1:150 för god avrinning och max 1:50 för inte olyckor ska ske.
Våga vara kräsen
Försök hitta en hantverkare som förstår dina önskemål och krav och som du känner förtroende för. Just för att det kan vara komplicerat att renovera badrum bör du känna dig helt nöjd med både hantverkare och avtal innan du skriver på. Ta gärna in offerter från flera olika håll för att få en överblick och känsla för de olika hantverkarna.
ROT-avdrag för badrum
Som vanligt finns det all anledning att ha ROT-avdraget i bakhuvudet när du planerar för förbättringar av ditt hem. För badrum gäller att du får göra avdrag för både badrumsrenovering och byte av badrumsinredning. I korthet innebär det att du får dra av halva 30 procent av arbetskostnaden när du anlitar badrumshantverkare som renoverar ditt badrum.
Har du renoverat badrummet? Eller går du i tankar på att göra det? Dela med dig av dina tips, varningar eller frågor i kommentarerna här nedan, eller på Byggmentors badrumsforum.
Andra artiklar om badrum och renovering:
- Vad kostar badrumsrenovering
- Installera golvvärme
- Fuktskador
- Mått för att renovera badrum
- Borra i kakel eller klinker
- Klinkers
- Rensa avloppsbrunn
- Regler renovering av badrum
4 Kommentarer
Hej igen.
Ja! va ska man säga om dessa badrum och regler?
Jag har plöjt igenom nästan alla leverantörer på marknaden när det gäller tätskikt och gått kurs
för var och en, sist gick jag på en weberkurs som var på beijer, för det räcker inte att man är medlem i byggkeramikrådet( bkr) man ska gå kurs för det tätskikt man jobbar med och få intyg på detta oxå.
Jag har skrivit om detta tidigare oxå, men tar det igen.
När det gäller boverket, försäkringsbolagen, byggkeramikrådet och gvk så har alla olika uppfattningar om vad som gäller. Det som är inom matt branschen är helt annat mot för byggkeramikrådet. Inom matt branschen så får du sätta kakel på vanliga gipsväggar för där är det godkänt. Inom byggkeramikrådet så är det våtrumsgips i våtzon 1 som gäller och sen vanlig gips????????????.
Försäkringsbolagen hänvisar till byggkeramikrådet när det gäller kakel och klinker, alltså
våtrumsgips i zon 1 och vanlig gips resten av väggarna.
Men ringar man som en ovetande person som man har gjort ett antal ggr till försäkrings bolagen så är dom så JÄVLA otydliga med detta. Ställer man e rak fråga om dom försäkrar ett badrum som det bara är vanlig gips i så gör dom detta om det är gjort bra? men dom hänvisar till bkr när det gäller keramik????????
Snubben som hade vår kurs inom weber hade utdrag från alla dessa regler och det som gäller här gäller inte där men det är godkänt:) Gå in själva och titta på dessa regler som finns när det gäller boverket, gvk, och bkr och studera detta så ser ni.
Och sist men inte minst man behöver inte vara medlem i bkr eller gvk för att vara godkänd plattsättare med tätskikt och behörighet. Har men gått kurser inom dom tätskikten man jobbar med
och kan visa intyg på detta så räcker det. Tar vi weber som ett exempel så har dom våtrumsintyg
och hela skiten som dom andra leverantörerna. Själv har jag varit medlem i bkr i sen det starta nästan, och va fan är det man får? en tröja 1st och ett block för flera tusen om året som det kostar och vara med. Och är det inte helt jävla otroligt, att gör du allt rätt med bilder/kort under en renovering o lämnar in detta till försäkringsbolag så funkar det att försäkra sen utan en jävla massa kurser hit o dit som som alla vill tjäna pengar på att hålla, Det sitter folk som knappt svarar i luren när folk ringer till bkr, och fråga dessa personer som sitter där va fan dom får sin lön ifrån? jo alla medlemmar som betalar in sin behörighet på flera jävla tusen för en tröja? och som privat person så får man göra badrums renoveringar själva som sagt.
Som ni förstår av mitt skrivande här så tycker jag att det suger som fan med allt som ska vara inom just våtrum när ingen vet vad som gäller? Gör som vi, säger bygkeramikrådet, men det funkar med boverkets regler? eller va fan, sätt bara vanlig gips på väggarna enligt mattbranschen som även har kakel? O försäkringsbolagen är som jävla fågelholkar? bygg bra bara så funkar det:) jojo. Det kanske är någon från dessa instanser som kan yttra sig om varför det är olika regler på allt? om ni nu vet om detta?
Mvh
Plattis
Intressant inlägg Plattis! Du har rätt i att det verkar vara en snårig djungel det där med våtrums regler och dylikt. men hur tycker du att en enskild vanlig människa med dålig koll på badrumshantverket ska gå tillväga för att vara säker på att hantverkaren bygger ett bra badrum som inte kommer drabbas av fuktskador? Hur kan man som kund skydda sig?
Lelle
Hejsan.
Om man ska bygga väggar etc i ett badrum som en vägg ut i duschen så gör man den när allt är kaklat o klart med golv och väggar. Varför då? jo! Det är lättare att fixa till fog passning
och flytta en centimeter hit eller dit så att allt blir perfekt. Och när man då gör denna vägg så använder man sig av skivorna som är frigolit med väv och lättspackel på. så kallade våtrumsskivor
Dom finns från 4mm till 50mm dessa skivor är helt super, kan ej mögla. Dessa skivor kan man göra i stort sätt vad som helst med, kommoder, väggar, pelare, runda former, ja det är fantasin som sätter stop. När det gäller att fästa dessa skivor så använder jag vanligt fix som man har till kakel/klinker.
Det blir stenhårt och bra. En viktig fördel när man bygger på detta sätt är att det inte behöver vara
skarvar med tätskikt i våtzonen mer än dom befintliga väggarna som man tätar innan plattsättning.
Ja! lite info om detta med våtrumsskivor som man fixar med när allt är kaklat o klart.
Och vill man ha en kaklad hylla efteråt på vägg inga problem, bara att limma dit med fix och sen kakla hyllan och följa fogar o allt för ett bra resultat.
Mvh
Plattis
Mycket information om just badrumsrenovering måste man säga!