Renovera fönster, kostnad och tips
Att renovera fönster är något man bör göra för att förlänga fönstrens livslängd. Oavsett om du ”bara” fräschar upp och renoverar fönsterbågar eller satsar på ett fönsterbyte så är det en investering väl värd pengarna. Här går vi igenom vad man bör tänka på om man vill renovera fönster, oavsett om du gör renoveringen själv eller anlitar en hantverkare med inriktning på fönsterrenovering.
Har du egna erfarenheter av att byta eller renovera fönster? Dela gärna med dig av tips och råd eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors fönsterforum.
Kontrollera fönster innan fönsterrenovering
Steg ett är att göra en årlig kontroll av dina fönster (vilket bör göras på resten av huset också, se checklistan för villans kontrollpunkter). Det är relativt enkelt – leta bara efter synlig skador som sprickor, färg som flagnar, kitt som lossnat eller missfärgningar som kan bero på fuktskador.
Ibland behöver dina fönster bara målas om och ibland kan det krävas att du renoverar fönstren eller till och med byter ut dem. Tumregeln är att det alltid är bättre att upptäcka och åtgärda skador och brister tidigt istället för att låta dem växa till sig vilket kan innebära en dyrare fönsterrenovering eller ett kostsamt fönsterbyte.
Fönster ansatta av regn och temperatur
Eftersom fönster är en del av husets klimatskal är de särskilt utsatta för påfrestningar för väder och vind. Växlande temperaturer, vilket vi definitivt har här i Sverige, samt regn och snö gör fönster till en särskilt utsatt del av ett hus. Att putsa upp och kanske måla om fönstren är därför lika mycket en fråga om estetik som det är om att skapa ett försvar mot omvärldens påverkan. Fönster som inte sköts om riskerar också att få försämrat U-värde.
Så renoverar du fönster
1. Kontrollera fönstret efter fel och skador och notera dessa. En grundlig analys är alltid bästa starten, då vet du om arbetet kommer gå fort eller kräva mycket tid och kan räkna på vad det kommer att kosta, oavsett om du gör det själv eller anlitar en hantverkare (vilket kan vara fördelaktigt i och med ROT-avdraget). Leta framför allt efter sprickor eller hål i kitt och fönsterkarm samt fuktskador och angrepp av alger.
2. Häkta av fönstret, var försiktig så att du inte skadar det. Det kan vara frestande att göra det enkelt för sig och låta fönstret hänga kvar men när du ändå passar på att renovera fönster är det lika bra att göra det grundligt. Ta ner fönstren och lägg dem på lämplig arbetsyta.
3. Mindre skador tar du bort utan att göra åverkan på de omgivande delarna, men är mycket av kittet gammalt eller om fönsterkarmen är skadad på flera ställen kan det vara läge att helt ersätta de skadade delarna eller rent av byta fönster helt.
4. Ta bort tätningslister och skadade delar av fönster. Rensa noggrant bort alla lösa delar, dammsug gärna för att få bort även mindre partiklar. Rensa bort färg, oftast är det lämpligt att skrapa bort alla färg och lägga på helt ny färg för att fönstren inte ska få två olika färgnyanser.
5. Slipa fönsterkarmen om den är av trä. Behandla annars med lämpligt medel, fråga i en bygghandel om du är osäker, de brukar veta vilka behandlingar som passar vilka material. Generellt så bör du allt olja in synliga trädelar av fönster i samband med renoveringen.
5. Ett bra tips när du renoverar fönster är behandla falsarna för kitt med olja, dessa är en särskilt utsatt del av ett fönster. Applicera sedan nytt kitt efter behov, helst silikonburet.
6. När ditt fönster är fixat och skadade delar utbytta är det bara att låta vila och torka ett tag, och sedan hänga upp det igen. Grattis, du har (förhoppningsvis) lyckats med att renovera fönster!
Vad kostar det att renovera fönster?
Materialkostnaden för att renovera ett fönster beror på omfattningen av lagningen samt hur dyra delar som måste bytas ut. Ett bra riktmärke kan vara att en fönsterrenovering per fönster aldrig bör kosta mer än en fjärdedel av nypris för motsvarande fönster.
Går renoveringen på mer än detta kanske det kan vara läge att fundera på att byta fönster helt och sannolikt kunna skaffa fönster med lågt U-värde som kan bidra till sänkt värmekostnad.
Väljer du att anlita en fönsterreparatör eller annan hantverkare med koll på fönster kan du räkna med en arbetskostnad på ungefär 400-600 kr i timmen och cirka två timmars arbete per fönster. Tre fönster som renoveras kan alltså landa i en kostnad på 2 400 – 3 600 kr, innan ROT-avdrag. Med ROT-avdrag halveras kostnaden (upp till 50 000 kr per person och år), förutsatt att du betalat in minst så mycket i skatt som avdraget gäller.
Har du egna erfarenheter av att byta eller renovera fönster? Dela med dig av tips och råd eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.
Andra artiklar om fönster:
- Byta fönster – så gör man
- Fakta och kostnad takfönster
- Energifönster
- Måla om fönster
- Aluminiumfönster
- ROTavdrag fönster
2 Kommentarer
Det finns en produkt som heter Renovglas som är en tilläggsisolering med energiglas och Argongasfyllning till ditt befintliga fönster. Du kommer ner till U-värde 1.1 – 1-2. Du får även en halvering av bullret på köpet. Kostnaden blir en bråkdel mot att byta till nya fönster. Renovglas har funnits sedan 80-talet och är välprövat och testat av SP, Statens Provningsanstalt som numera heter Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Renovglasmontör I Stockholm finns hos http://www.stockholmsbullerochenergifonster.se och i Uppsala finns http://www.nordwind.se som också har en lista över auktoriserade Renovglas-montörer i hela landet.
Intressant tips! Någon läsare som har testat ”Renovglas”? Berätta gärna!