Renovera, laga och byta tegeltak
Har du tegeltak på huset är det ett faktum att du förr eller senare måste byta ut hela eller delar av det. Men att byta tegeltak behöver inte vara ett omöjligt jobb, och det går att komma undan relativt billigt om du anlitar en takläggare. Byggmentor går igenom vad du bör tänka på när det gäller att underhålla, renovera och byta tegeltak. Har du frågor om att laga tegeltak? Eller egna erfarenheter av takbyte? Berätta gärna i en kommentar efter artikeln eller på Byggmentors takforum.
Så kontrollerar du ditt tegeltak regelbundet
Ungefär en gång om året bör du se över ditt tegeltak (och resten av huset, se Byggmentors checklista). Ta dig upp på taket, och leta efter takpannor som skadats eller lossnat. Försök också identifiera ställen där det ser ut som att fukt samlar sig, vilket kan betyda att något är fel med själva takkonstruktionen.
Du bör också alltid plocka bort lösa delar på taket eller skräp som samlats på det. Tegeltak har en del skrymslen och vrår och det är därför viktigt att verkligen se över hela taket. Samlas skräp kan det leda till att fukt får fäste och om tegeltaket inte är hundraprocentigt rätt byggt kan konsekvenserna bli ödesdigra om fukt och vatten tillåts tränga ner genom taket och in i huset.
Kontrollera och byta läkt på tegeltak
Läkten, både tegelläkten och ströläkten är det ditt tegeltak vilar på och bör också kontrolleras. Skulle denna konstruktion ruttna försvagas tegeltakets stabilitet och bör bytas snarast. Leta efter tecken på fuktskador eller ruttnat trä. Att sätta ny läkt är något mer avancerat än att bara byta ut teglet, så avser du att göra takbytet själv bör du se om läkten också behöver bytas innan du sätter igång.
Första steget i att byta tegeltak
Det självklara steget i ett tegeltaksbyte är att ta bort de gamla pannorna. Nya takpannor ger taket ett nytt och fräscht utseende och är en nödvändighet efter att livslängden för tegeltak gått ut. Normalt håller ett tegeltak i minst 40 år, och minst det dubbla om det sköts om korrekt och trasiga enstaka pannor byts ut, därefter kan det bli dags att fundera över att lägga nya tegelpannor.
Kom ihåg att ett inköp av nya tegelpannor kostar (se prisguide längre ner i artikeln) och väger en hel del. Se därför till att du har lämplig teknik eller andra hjälpmedel tillgängliga inför takbytet för att få upp allt tegel på taket (exempelvis en transportör eller upplyftning med kran).
Steg för steg för att reparera och byta tegeltaket
Oavsett om du lägger nytt tegeltak själv eller om du anlitar en takläggare är det bra att ha koll på den övergripande processen för att reparera eller byta tegeltak.
1. När de gamla pannorna är borttagna kan den underliggande konstruktionen inspekteras och vid behov bytas eller repareras.
2. Gå igenom läkt och nockbrädan (taknocken är den högsta punkten på taket). Byt ut dessa mot nytt fräscht material av samma typ och storlek om de verkar vara ruttet eller fuktskadat. Ruttet eller fuktigt trä känns ofta mjukt och har missfärgningar.
3. Passa även på att byta eller laga vindskivorna, de som sitter på kortsidorna av taket. Det är alltid klokt att passa på när du ändå är uppe och lagar tegeltaket. Vindskivor kan du oftast bända loss med exempelvis en kofot, sedan köper du eller snickrar till nya. Ett tips är att spara de gamla och använda dessa som mall för de nya vindskivorna.
4. Kontrollera det underliggande taket också, ofta papptak. Samma princip gäller som för tegeltaket. Laga mindre fel och byt ut det om det verkar gammalt och är skadat eller ruttnat på flera platser.
5. Därefter är det dags att lägga ny läkt, ströläkt läggs lodrätt och tegelläkten/bärläkt läggs vågrätt. Detta är ett viktigt moment, hör med leverantören av ditt takmaterial kring exakta instruktioner för hur läkten ska läggas. Är du minsta osäker på hur du lagar tegeltak bör du anlita en takläggare. Ett felaktigt lagt tak är något som kan kosta mycket pengar att åtgärda, bra mycket mer än att göra det rätt från början.
6. Lägg nya tegelpannor på taket. Praxis är att pannorna börjar läggas längst ner i det högra hörnet av taket. De yttersta pannorna brukar spikas fast för att hålla resten av tegelpannorna på plats. Kontrollera att dina tegelpannor har färdiga hål för detta när du köper dem, detta besparar dig arbetet med att göra egna hål.
7. Till sist läggs nockpannor högst upp. Grundprincipen att alltid jobba nedifrån och upp är bra när det gäller tak. Vindskivorna sätts på plats och vips – du har ett nytt, fräscht och lagat tegeltak!
Kostnad för att byta eller laga tegeltak
Vad kostar det då att lägga nytt tegeltak? Först och främst måste man titta på materialkostnaden som ju är ett faktum oavsett om du utför arbetet själv eller anlitar någon. Dock kan det ofta vara så att takläggare som har lite erfarenhet i branschen kan köpa in material till särskilt rabatterade priser.
Tegeltak är generellt något dyrare än en del andra takmaterial men det är å andra sidan hållbart och klassiskt stilrent. Räkna med en materialkostnad på mellan 100 och 250 kr/kvadratmeter för både själva tegelpannorna och övrigt material. Det kan utan problem bli dyrare än så om du siktar på mer exklusiva pannor.
Arbetskostnaden varierar kraftigt beroende på hur omfattande reparaion eller lagning av taket du vill utföra. Att anlita en takläggare kostar på ett ungefär 500 kr i timmen och arbetstiden för att helt byta ett tegeltak kan ligga på allt från 80 till 250 arbetstimmar. Läs mer om pris för att anlita hantverkare här.
Sänk kostnaden för att byta tegeltak
Det finns ett par tips som är bra att tänka på när du anlitar en takläggare för hjälp med tegeltaket:
- Begär in offerter från flera olika takläggare. Då kan du jämföra deras priser och se om någon sticker ut mycket åt något håll.
- Se till att takläggaren specificerar vad som är arbetskostnad och vad som är materialkostnad. Hör efter om de får rabatter på materialinköp eller om du hellre bör sköta det själv.
- Utnyttja ROT-avdrag som gäller när du lagar eller byter tak. Det innebär att du får halvera arbetskostnaden för tegeltaksbytet upp till 50 000 kr. Får du en offert på 80 000 kr i arbetskostnad innebär det att priset efter ROT-avdrag blir 40 000 kr. Observera dock att ROT-avdrag inte gäller materialkostnaden.
Har du frågor om att laga tegeltak? Eller egna erfarenheter av takbyte? Berätta gärna i en kommentar här nedanför eller på Byggmentors takforum.
5 Kommentarer
Steg för steg för att reparera och byta tegeltaket, punkt 5 Därefter är det dags att lägga ny läkt, ströläkt läggs lodrätt och tegelläkten läggs lodrätt..
Rätt säker på av av dessa ska ligga vågrätt.
Just saying!
ADAM
Hej Adam,
Du har helt rätt, artikeln är nu uppdaterad till (ströläkt läggs lodrätt och tegelläkten/bärläkt läggs vågrätt)
Tack för att du påpekade detta.
Redaktionen – Byggmentor
Ett gammalt bra taktegel har mycket längre livslängd än dina angivna 30 år. Minst 80 år brukar man räkna med och det finns därför ingen anledning att kassera hela taktegel vid omläggning, byt ut trasiga men ersätt absolut inte allt.
Tack för kommentaren, du har rätt i att artikeln är lite otydlig. Vi anger 40 år eftersom ett tegeltak då antagligen behöver ses över rejält om det inte skötts om ordentligt. Tegelpannor i sig kan däremot hålla bra mycket längre precis som du skriver, och ett välskött tegeltak kan hålla 80 år och mer därtill.
Vi fick offert på drygt 110 000 kr för ca 120 kvm tegelpannetak. Tycker det var helt ok. man ska va medveten om att ett takbyte kostar och att det är verkligen inte en del på huset där man bör snåla! Det höjer ju även värdet också så man får nog igen mycket av kostnaden om man sen säljer.