Släpper dina fönster ut dyrbar värme?
Genom att se till att dina fönster är täta nog för kyliga dagar kan du samtidigt sänka värmekostnaderna. Efter att ha sett över tak och vindsbjälklag så är fönster den mest känsliga punkten för energiförlust i ett hus. 15% av värmen försvinner upp genom taket och ungefär 35% försvinner via dörrar och fönster.
När 60 procent av ett hushålls energiförbrukning går åt till uppvärmning så blir det förstås extra viktigt att ta tillvara på och begränsa förlusterna av den.
En dåligt isolerad dörr är en av de mest kritiska punkterna när det kommer till kallras i hemmet. En gammal (eller felmonterad) dörr kan med andra ord kosta rejält i både energi och reda pengar.
Vad är kallras och hur slipper du det?
Kall luft är tyngre än varm luft. Varm luft stiger uppåt och kall luft sjunker/faller nedåt. Ju kallare det är utomhus, desto kallare blir ett fönsters glasyta. När luften utanför ett fönster är kall så påbörjas en nedkylning av fönsterrutan.
Den kalla rutan kyler i sin tur ner den luft som är närmast i rummet. När den nedkylda luften sedan sjunker till golvet uppstår den typ av drag som kallas kallras. Sitter ett fönster högt upp så blir kallraset ännu starkare.
Hus som har fönster av äldre typ har oftare kallras än hus med nya fönster. Det beror på att gamla fönster har en sämre isoleringsförmåga. Kallras kan förekomma även på andra ställen än vid just fönster. Det är till exempel vanligt förekommande i skorstenar och vid fläktkanaler.
För att motverka kallras placeras ofta element under fönster. Då tvingas den kalla luften tillbaka och kommer inte kyla ner golvet.
Så får du det varmt inne fast det är kallt ute
- Täta dörrar och fönster med tätningslister
- Sätt i en extra ruta på dina befintliga fönster
- Isolera fönstret
- Byt till nya fönster
- Använd gardiner och persienner. Dra för gardiner eller dra ner rullgardinen i sovrummet när det är dags att sova. Det minskar draget från fönster.
Smarta fönstertips som hjälper dig att spara pengar
Har du gamla fönster? Moderna fönster är betydligt mer energieffektiva än äldre varianter. Nya fönster släpper igenom ungefär en 1/3 av den värme som tvåglasfönster släpper igenom läs mer om vad det kostar att göra fönsterbyte på en villa.
Sätt in en extra ruta på befintliga fönster
Ett alternativ till att byta ut befintliga fönster helt och hållet är att sätta in en extra ruta på de befintliga. Det går också att montera en isolerruta i en befintlig fönsterbåge. Ett befintligt 2-glasfönster kan förbättras genom att byta ut det inre fönsterglaset mot ett energisparglas (lågemissionsglas) eller till en 2-glas isolerruta.
Om inte alla dina fönster behöver bytas ut eller om du an någon annan anledning vill skjuta upp fönsterbyte så är oftast denna lösning lönsam. Vid ett fönsterbyte bör du också kolla efter fönster med lågt u-värde. Ju lägre u-värde, desto bättre isolering.
Fönster – vilken typ ska du ha?
Hur fungerar de olika typerna utav glas? Vad vill du ha för effekt från dina fönsterglas?
När du ska välja fönster behöver du också bestämma dig för vilken glastyp och antal glasrutor du ska ha.
Olika sorters glas
- Floatglas är en väldigt vanlig typ av plant fönsterglas. Glas av denna typ har en jämn tjocklek med blanka ytor. Floatglas tillverkas av sand, kalksten, soda, dolomit och fältspat. Glasmassan får sedan flyta ut i ett tråg över en bädd av smält tenn. Metoden ger en väldigt plan yta där ljuset reflekteras i samma vinkel över hela ytan.
- Energisparglas är vanligt floatglas som belagts med ett tunt metallskikt av antingen tennoxid eller silver. Det gör att långvågig strålning reflekteras tillbaka in i rummet och kortvågig solenergi släpps igenom. Helt enkelt så är glaset mer effektivt än annat glas på att släppa igenom värme till rummet utan att släppa ifrån sig värme ut från rummet.
För att öka energispareffekten monteras energisparglas ihop med klarglas i en så kallad flerglasruta. Energisparglaset monteras på sidan som är mot rummet.
- Isolerglas En isolerruta är en förseglad ruta eller flerglasruta. En förseglad ruta bestående av två glas kallas “tvåglas-isolerruta”. En ruta bestående av tre glas kallas “treglas-isolerruta”. Det finns många fördelar med isolerglas. Bara att byta till isolerglas kan spara in på energin upp till 20 procent.
Du kan läsa mer om olika fönster och dess historia på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6nster
- Självrengörande glas är smutsavvisande tack vare en speciell beläggning. Beläggningen reagerar på ultravioletta strålar i solljuset och reaktionen resulterar i en så kallad foto-katalytisk process där organisk smuts sönderdelas och bryts ner. När regn eller vatten träffar glaset så startar en annan process och vattnet sprids ut istället för att samlas i en droppe. När vattnet rinner av följer smutsen som lösts upp med. Smutsen spolas helt enkelt bort varje gång det regnar. Det betyder också att den enda rengöringen som kan behövas är att spola lite extra på de ställen där solen inte kommit åt. Självrengörande glas är mer miljövänligt än vanligt glas.
Läs mer på: Glasbranschföreningen
- Härdat glas innehåller mekaniska spänningar och tillverkas genom snabb avkylning och kan även kallas tempererat glas. Processen gör att det är tåligare än enkelt glas. Tåligheten mot sdant som slag och liknande gör att det ofta används i busskurer och sidorutor i bilar. Glaset kan gå sönder om trycket är starkare än de spänningar som finns i rutan. När det händer går rutan inte sönder i skärvor utan mer i små bitar.
- Laminerat glas är väldigt tjockt. Tillverkningen innebär att en plasfolie har smälts eller limmas på två eller flera glasskikt. Eftersom laminerat glas är så svårforcerat så används det oftast av banker och andra verksamheter som hanterar pengar.
- Råglas har en ojämn yta och passar perfekt som insynsskydd.
- Konstglas är ett lite ”vågigt” glas. Det används vid renovering av gamla byggnader där det finns en önskan om att bibehålla en viss sorts utseende. Det kan också kallas för kulturglas.
På både 2-glasfönster och 3-glasfönster är glasen tätt sammanfogade med en mellanliggande metallskena.
- 2-glasfönster har 2 glas isolerruta i fönsterbågen. Mellan glasen finns luft eller en ädelgas (argon) som ger extra värmeisolering. Den inre rutan på 2-glasfönster blir nerkyld vid +5 till 0 grader.
- 3-glasfönster består, som namnet antyder, av 3 glas som sitter i en fönsterbåge. Även här finns argon gas på plats mellan glasen för extra isolering.
Ju fler skikt, desto mer värme och ljud isolerar fönstret bort.
Räkna ut din energibesparing om du går över till energiglas: Räkna ut din energibesparing | EQ Fönster. EQ Fönster är ett samarbete mellan ledande tillverkare av energimärkta fönster.
Hur olika typer av fönster öppnas och stängs
Här är de vanligaste modellerna:
- Utåtgående fönster. En klassisk modell som passar bra på äldre hus eller fönstret enkelt kan nås från utsidan. För att göra det extra säkert och förhindra olyckor kan en säkerhetsspärr monteras.
- Inåtgående fönster. Genom att fönstret öppnas inåt så blir det lättare att putsa från insidan. Passar särskilt bra på högre våningsplan eller på andra ställen där det är svårt att komma åt fönstret från utsidan. I och med att fönstret öppnas inåt så måste eventuell fönsterbräda först tömmas på saker.
- Höger- eller vänster hängt. Anger helt enkelt vilken sida gångjärnen sitter på. Viktigt att komma ihåg: På inåtgående fönster anges gångjärnssidan inifrån och på utåtgående fönster anges gångjärnssidan utifrån.
- Vridfönster. Kombinerar två fördelar som finns med både in- och utåtgående fönster. Vridfönstret är både lätt att öppna och har en bra tillgänglighet för putsning då det går att vända på.
Video som visar ett vridfönster. Video från Ekstrands Dörrar & Fönster Stockholm.
- Sideswing. Fungerar som ett vridfönster, fast det öppnas åt sidan (vertikalt) och snurrar därmed runt sin egen axel. Tillgängligheten gör det lätt att putsa även denna typ av fönster inifrån.
- Karmfasta fönster. Fönster av den här modellen sitter fast i karmen och kan inte öppnas. På grund av sin stängda konstruktion är modellen därmed både säker och tät. De kostar mindre än andra fönstertyper och kan med fördel användas för fasader. Behöver till skillnad från övriga fönstertyper putsas från utsidan.
1 Kommentar
Mycket intresant läsning för en som tänker byta fönster