Ett välskött papptak kan klara sig fint i över 40 år. Vi går igenom olika saker du kan göra för att ta hand om ditt papptak.
Använd rätt produkter till rätt tak
Papptak finns i olika former. För att vårda asfaltspapp behöver man andra produkter jämfört med tjärpapp eller gummipapp. Se till att du använder produkter som passar till just ditt papptak. Det är även smart att planera takunderhållet till en torr och solig dag. Våren passar bra för takunderhåll. Då får du även möjlighet att undersöka hur taket har klarat av hösten och vintern. Dessutom gör värmen att taket blir lite mjukare.
Titta efter följande när du är uppe på ditt papptak
Ska du undersöka om taket ser bra ut? Det finns ett par röda flaggor att vara uppmärksam på:
•Bubblor under pappen
•Sprickor
•Uppvikningar
•Torra fogar
En bubblig yta är ett tecken på att fukt eller vätska har trängt igenom papptaket och sedan börjat avdunsta med värmen. Detta får taket att lyfta och skapar bubblorna du ser. En bubbla kommer med all säkerhet att spricka tids nog. Det är bättre att ”spräcka” den själv genom att skära ett kors eller ett rakt snitt. Du kan laga skärningen med speciell byggtejp, på så sätt slipper du betala för ett helt takbyte. När det kommer till fogar kan du täta dessa med takkitt eller med spackel.
Kolla igenom taket ordentligt
Det är naturligtvis även bra att leta efter några vanliga fel takläggare kan ha gjort eller fel som ibland uppstår med tiden. Det handlar exempelvis om att papp kan ha släppt på ett eller flera ställen. Rör eller någon annat som sticker ut från taket kanske saknar gummistos? Finns krönbyggnad och kappor på plats? Det är alltid bra att undersöka hur taket sköter ett regnoväder. Om taket har dålig avrinning kommer du att få vattenpölar på taket. Det ökar risken för att det ska regna in.
Se till att det blir korrekt från början
Det enklaste sättet att undvika problem? Anlita en skicklig takläggare. Kolla upp referenser, foton och allt annat som kan ge dig en bild på hur bra deras tidigare tak har lagts.
Ett tips är att även be om anvisningar för hur man lägger det valda taket. På så sätt kan du hänga med i vad det är som ska göras och hur det ska göras. Be om att få läggningsprocessen dokumenterad. Det flesta seriösa takläggare gör detta ändå. Det är bra att kunna visa bilder på takläggningen vid en eventuell försäljning eller om du vill kolla upp något. Om takläggaren beställer pappen åt dig så är det bra att ta reda på vad det är för takpapp som ska användas. På så sätt kan du även köpa rätt underhållsprodukter när du väl ska sköta om ditt tak på egen hand.